Korrels worden verzameld voor een test in een laboratorium
NOS NieuwsAangepast

'Kunstgrasvelden met rubbergranulaatkorrels gaan verdwijnen'

Sporten op kunstgrasvelden met rubbergranulaatkorrels die zijn gemaakt van vermalen autobanden heeft zijn langste tijd gehad. Kunstgrasvelden met die korrels van chemisch afval, waar kankerverwekkende stoffen in zitten, gaan verdwijnen.

Dat blijkt uit gesprekken van de NOS met bronnen rond een onderzoek van het RIVM naar de (on)veiligheid van sporten op dergelijke kunstgrasvelden.

Geen van de zes bronnen waarmee de NOS gesproken heeft wil met naam en toenaam reageren vóór het RIVM-onderzoek is gepubliceerd.

Vervangen

Dat de velden gaan verdwijnen lijkt al wel duidelijk. De discussie gaat er volgens de bronnen nu vooral over of de velden versneld vervangen moeten worden, of pas als ze aan het eind van hun levensduur zijn.

"Verder gaan met sporten op velden met rubbergranulaatkorrels is niet haalbaar", zegt een bron. "De vraag is nu of het verstandig is de rubbergranulaatkorrels snel te vervangen of dat we daar de tijd voor kunnen nemen."

Scenario’s

Er zijn drie scenario’s denkbaar. De eerste is onmiddellijk stoppen met sporten op velden met rubbergranulaatkorrels en alle velden vervangen. Een keuze voor die optie lijkt gezien de kosten en de praktische problemen die eruit voortvloeien, niet waarschijnlijk.

De tweede optie is de rubbergranulaatkorrels uit de bovenlaag van de velden verwijderen en vervangen. In dat geval blijven de korrels in de onderlaag zitten. De derde optie is de velden vervangen als ze aan het einde van hun levensduur.

Overgangsregeling

"Uiteindelijk gaat het erover of er een soort overgangsregeling komt of niet", zegt een tweede bron. "Ik sluit niet uit dat gemeenten de renovatie van kunstgrasvelden met rubbergranulaat eerder ter hand nemen. Dat als je een veld bijvoorbeeld over twee jaar toch moet renoveren, je dan besluit om dat nu maar te doen."

Een derde bron schetst in duidelijke bewoordingen de politieke en maatschappelijke realiteit: "Er is geen wethouder in Nederland die nu gaat besluiten om kunstgrasvelden aan te leggen die ingestrooid worden met chemisch afval. Er komen echt geen velden meer bij met rubbergranulaatkorrels."

Geld

Een vierde bron noemt het onderzoek dat het RIVM doet naar de (on)veiligheid van sporten op velden met rubbergranulaatkorrels "eigenlijk al een gepasseerd station". Volgens deze bron is het een kwestie van geld, hoe lang er nog gesport wordt op velden met rubbergranulaatkorrels.

Een vijfde bron verwacht dat gemeenten, afhankelijk van de uitkomst van het RIVM-onderzoek, heel verschillend zullen reageren: "Sommige zullen velden vervroegd afschrijven, anderen zullen mogelijk juist zeggen dat dat niet nodig is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl