ANP
NOS Nieuws

Wilders opnieuw politicus van het jaar bij EenVandaag

PVV-leider Geert Wilders is door deelnemers aan het EenVandaag-opiniepanel opnieuw gekozen tot politicus van het jaar. Wilders, die ook won in 2010, 2013 en 2015, kreeg 26 procent van de stemmen.

Ook de nummers twee en drie zijn dezelfde als vorig jaar: GroenLinks-leider Jesse Klaver haalde 11 procent, PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem 7 procent. Op de gedeelde vierde plaats eindigden Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA) en premier Mark Rutte (VVD).

Kaasstolp

Als motivering om op Wilders te stemmen, wordt onder meer gezegd dat hij als enige de Haagse 'kaasstolp' kan breken. De PVV-voorman wordt ook geprezen omdat hij ondanks 'tegenslagen' zoals het verloren strafproces en zijn permanente beveiliging, zijn standpunten consequent blijft verdedigen.

Over Klaver zeggen deelnemers aan het panel onder meer dat hij met een verhaal komt over waar Nederland naartoe moet en dat hij niet alleen naar de korte termijn kijkt. Stemmers op Dijsselbloem prijzen de minister voor zijn gedreven en gedegen werkwijze.

Parlementaire pers

De parlementaire pers kiest dit jaar geen politicus van het jaar. De Parlementaire Pers Vereniging had wel een verkiezing georganiseerd, maar er deden maar zo weinig journalisten aan mee dat het volgens de vereniging niet verantwoord zou zijn om een winnaar aan te wijzen.

Ook zetten veel journalisten vraagtekens bij de juistheid van een verkiezing.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl