Melkkoeien op stal
NOS NieuwsAangepast

Boeren leveren meer maar verdienen minder

Boeren blijven erop achteruitgaan, ook al is hun productie steeds hoger. Volgens cijfers van het CBS in samenwerking met Wageningen Economic Research zijn landbouwbedrijven de afgelopen twintig jaar vier procent minder gaan verdienen.

Dat is vooral opvallend omdat er in de veeteelt, akkerbouw en tuinbouw ondertussen veel meer verbouwd en geteeld wordt. De productie steeg tussen 1995 en 2016 met 24 procent.

Volgens het CBS komt dat verschil voor een belangrijk deel doordat er wereldwijd steeds meer aanbod op de markt is, waardoor de verkoopprijzen naar beneden gaan en er dus minder verdiend wordt aan producten. Ook zijn de kosten omhoog gegaan doordat diervoeding en aardgas voor het verwarmen van de kassen juist duurder werden.

Geen melkkoeien

"Er wordt enorm veel efficiënter gewerkt in de landbouw, maar dat zorgt niet voor hogere inkomens", zegt Cor Pierik van het CBS. Als voorbeeld noemt hij de Nederlandse melkproductie. "Dit jaar hebben we een recordhoeveelheid melk geproduceerd, met 1,7 miljoen melkkoeien. In 1984 hadden we 800.000 melkkoeien meer, maar die waren niet in staat om zo’n hoeveelheid melk te leveren."

In Nederland zijn er op dit moment veel boeren die moeilijk rond kunnen komen. Deze zomer deed een Gelderse melkboerin nog een emotionele oproep op Facebook om de sector te redden, nadat ze zich gedwongen zag haar melkbedrijf te verkopen door een dalende melkprijs. Haar bericht kreeg veel bijval en werd duizenden keren gedeeld.

Een klein lichtpuntje is er wel. Dit jaar zijn de inkomsten van landbouwboeren gemiddeld namelijk wel wat gestegen, met 8 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl