In 2011 droegen de spelers van Engeland al een armband met een klaproos
NOS VoetbalAangepast

FIFA straft Britse voetbalbonden vanwege klaprozen

De FIFA heeft diverse nationale bonden beboet voor het tonen van een poppy, een klaproos. De voetbalbonden van Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland ontvangen een boete van respectievelijk 42.000, 18.500, 18.500 en 14.000 euro.

Door een klaproos op hun kleding te dragen herdenken veel inwoners van het Verenigd Koninkrijk de slachtoffers die zijn gevallen in de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Ondanks waarschuwingen van de FIFA, die de poppy ziet als een politiek statement, verschenen de spelers van Engeland en Schotland begin november toch met de rode bloem op een zwarte armband op het veld. Wales en Noord-Ierland deden dat niet, maar rond hun wedstrijden was de poppy wel zichtbaar. Puntenaftrek en schorsing lagen op de loer, maar de FIFA heeft het bij een geldboete gelaten.

Claudio Sulser, voorzitter van de disciplinaire commissie van de FIFA: "Wij respecteren dat dit belangrijke zaken zijn voor de betreffende landen, maar ze moeten ook weten dat er regels zijn die het dragen van politieke symbolen verbieden. In het stadion en op het veld is er alleen ruimte voor de sport en voor niets anders."

Weinig begrip

Tracey Crouch, de Engelse minister van sport, noemde het teleurstellend dat de FIFA het gevoel dat uitgaat van de klaproos niet herkent. "Poppy's zijn een eerbetoon aan de moed en de offers van onze soldaten en vrouwen. Voetballers en fans zouden ze met trots moeten mogen dragen.''

De FA, de voetbalbond van Engeland, laat het er daarom ook niet bij zitten en heeft besloten in beroep te gaan. De Schotse bond SFA had er eveneens weinig begrip voor dat de FIFA de poppy als een politiek symbool ziet.

Premier May

Begin november bemoeide zelfs de Britse premier Theresa May zich met de zaak. Zij sneerde naar de FIFA: "Ruim eerst je eigen rommel op."

Britse premier May sneert naar FIFA: ruim eerst je eigen rommel op

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl