De deels ontplofte granaat
NOS NieuwsAangepast

Granaat in stuk hout ontploft in Duitse houtkachel

In een woning in het Duitse Rees, vlak over de grens met Nederland, is gisteren een granaat uit de Tweede Wereldoorlog ontploft. Die ging af in de houtkachel van de bewoonster.

De blindganger zat in een blok hout, dat de vrouw even daarvoor in de kachel had gedaan, vertelde ze tegen de Duitse krant Rheinische Post. "We waren volledig verrast. Er was een zeer luide knal en er ontstond een dikke wolk van zwarte rook."

Door de ontploffing barstte het glas van het deurtje van de houtkachel en boorden glasscherven zich in meubels en in de televisie. Niemand raakte gewond. "Maar ik moet er niet aan denken, wat er had kunnen gebeuren", zei de bewoonster.

Erfstukken

Ze vermoedt dat de granaat in een van de linden van de kerk in Rees zat. Die werden vorig jaar gekapt en mochten door bewoners als brandhout worden gebruikt. De vrouw schat de schade die de door de ontploffing in op zo'n 3000 euro. "Er zijn enkele erfstukken beschadigd, maar het belangrijkste is dat er niemand gewond is geraakt."

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd het stadje in de Nederrijnregio gebombardeerd door de Amerikanen. Daardoor worden er nog regelmatig granaten gevonden in de omgeving.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl