NOS NieuwsAangepast

Werkkamer Harry Mulisch geeft toneeltekst prijs

Er is een onbekende toneeltekst uit 1952 opgedoken van Harry Mulisch. Frieda, een van de dochters van de schrijver, vond de tekst in haar vaders werkkamer. Het onvoltooide stuk heeft als titel Het twaalfde huis van monsieur Zimballst. De ondertitel luidt: Gesprek met de stilte.

De tekst krijgt op 24 januari een "dramatische lezing" in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Het stuk wordt dus niet gespeeld, maar acteurs (Waldemar Torenstra, Peter Bolhuis en Anne Lamsvelt) zullen de hoofdrollen lezen "in een theatrale setting".

Frieda Mulisch zegt in een toelichting: "Alles wat ik zoek, vind ik in mijn vaders werkkamer. En wat ik niet heb gezocht maar tot mijn grote verrassing wel heb gevonden, is een onvoltooide toneeltekst uit 1952. Als een schrijver de uitdaging aangaat om het toneelstuk te voltooien, zouden we de woorden die mijn vader nooit schreef wellicht toch kunnen horen in het theater. Harry Mulisch leunt dan wellicht tevreden achterover in zijn stoel als hij de woorden herkent die hij zelf niet schreef."

Onveranderd

Mulisch, geboren in 1927, overleed in 2010. Zijn werkkamer is na zijn dood niet veranderd en ziet eruit alsof de schrijver elk moment kan terugkeren.

Biograaf-uitgever Robbert Ammerlaan heeft er onlangs een boek over geschreven: Zijn eigen land. Hij noemt het een reis door "de streng geordende werkkamer" aan de Leidsekade in Amsterdam waar Mulisch in 50 jaar een groot deel van zijn oeuvre heeft geschreven. Ammerlaan wil daarmee "de schatkamer, dat laboratorium" voor de lezer openen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl