NOS NieuwsAangepast

'Zsa Zsa Gabor was de Kim Kardashian van haar tijd'

 • EPA
  In een restaurant in München (1986)
 • ANP
  Met Leslie Caron in Lili (1953)
 • ANP
  Met Mario Lanza in For the First Time (1958)
 • EPA
  Tijdens een interview (1968)
 • EPA
  Gabor met een tas van Marilyn Monroe (1999)
 • ANP
  Zsa Zsa Gabor (1988)

Hollywoodlegende Zsa Zsa Gabor stond vooral bekend om haar schoonheid en niet zozeer om haar acteerprestaties.

De vele huwelijken van de in Boedapest geboren actrice, de talloze roddels over haar privéleven en haar liefde voor juwelen bezorgden haar grote bekendheid.

Haar overlijden werd gisteren bekend, ze is 99 geworden.

Carrière

Gabor maakte haar eerste film, Lovely to Look at, in 1952. Ze zou in tientallen films optreden, honderden keren op televisie verschijnen en op de planken staan in diverse theaterstukken en musicals.

Hello, dah-ling

De begroeting die Gabors handelsmerk werd

Haar carrière was in de jaren 50 op zijn hoogtepunt, met een rol in de soap As the World Turns en films als Death of a Scoundrel uit 1956 en The Man Who Wouldn't Talk (1958).

Een decennium later verscheen ze steeds vaker als zichzelf in films, zoals in Jack of Diamonds (1967). In de jaren 70 zette ze dit voort. Haar handelsmerk-begroeting was "Hello, dah-ling", met haar Hongaarse accent.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Celstraf

In 1991 speelde ze een rolletje als zichzelf in The Naked Gun 2½: The Smell of Fear. Hierin dreef ze de spot met een veroordeling van twee jaar eerder. Gabor had een politieagent in Beverly Hills aangevallen toen deze haar aan de kant zette voor een verkeersovertreding. Het leverde haar drie dagen cel op.

Gabor zou negen keer in het huwelijk treden. Haar echtgenoten waren onder meer Conrad Hilton (van de gelijknamige hotels en de overgrootvader van Paris Hilton) en acteur George Sanders, die na hun scheiding trouwde met haar zus Magda. De laatste echtverbintenis stamde uit 1986 en was met prins Frederick von Anhalt.

Dochter

Zsa Zsa Gabor had één kind, dochter Francesca Hilton, die werd geboren in 1947. In haar autobiografie One Lifetime is Not Enough zegt ze dat ze door haar toenmalige echtgenoot Conrad Hilton werd verkracht en daardoor zwanger werd.

In 2005 spande Gabor een rechtszaak aan tegen haar dochter wegens fraude. Francesca zou een handtekening hebben vervalst om een lening te krijgen van 2 miljoen dollar. Het huis van Gabor in Bel Air moest dienen als onderpand. De aanklacht werd door de rechtbank verworpen.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Coma

Ze bracht de laatste jaren van haar leven veel tijd door in ziekenhuizen. Sinds 2002 was ze deels verlamd na een auto-ongeluk. In de zomer van 2005 werd de bejaarde diva getroffen door een zware hersenbloeding.

In juli 2010 onderging ze na een val een heupoperatie. Enkele complicaties zorgden ervoor dat haar gezondheid hard achteruitging. In augustus verliet ze het ziekenhuis om thuis te sterven, maar herstelde plotseling snel.

Begin 2011 belandde ze toch weer in het ziekenhuis. Haar rechterbeen werd afgezet, omdat een wond niet wilde helen. Later dat jaar raakte de actrice in coma na een maagoperatie. Na twee dagen ontwaakte ze uit haar coma en was ze 's zomers voldoende hersteld om met haar man hun 25-jarig huwelijksjubileum te vieren.

Prachtig leven

Amerikaanse media benadrukken dat Zsa Zsa Gabor de basis heeft gelegd voor de beroemdheidscultus van nu, waar onder anderen Paris Hilton voor staat. Entertainmentsite TMZ noemt haar ook wel de Kim Kardashian van haar tijd.

Volgens haar woordvoerder heeft Gabor een prachtig leven gehad. "Ze kende vijf presidenten, ze kende koningen, koninginnen en beroemdheden." Zsa Zsa Gabor is 99 jaar geworden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl