Rutte lacht om kinderen die hem bekakt noemen Zapp Weekjournaal

Mark Rutte wilde vroeger het liefst brandweerman worden, hij is op dit moment niet verliefd en een ontmoeting met Johan Cruijff was een van de leukste momenten uit zijn carrière. Zapp Weekjournaal mocht in het Torentje vragen van kinderen aan de premier stellen.

Rutte noemt zijn baan "supergaaf". "Eigenlijk wilde ik brandweerman worden, en later pianist. Maar toen ik in de politiek ging werken, dacht ik ook wel: ach, ik wil gewoon deze baan", zegt hij tegen interviewer Lucas van de Meerendonk. "Dit is echt de plek waar je wat kan veranderen, voor kinderen, voor iedereen. Als premier kun je net iets meer doen."

Als ik mijn haar verander, dan is dat meteen nieuws.

Premier Rutte

Zapp Weekjournaal had ook een groep kinderen naar hun mening over de premier gevraagd. Rutte kon hartelijk lachen om hun mening dat hij bekakt overkomt. De breed gedeelde mening dat hij wel wat gel in zijn haar mag doen, legt hij naast zich neer.

Bekijk hier het hele interview met Mark Rutte

"Als ik mijn haar verander, dan is dat meteen nieuws. Ik heb een brilletje dat altijd hetzelfde is. Als ik het breek of zo, dan weet ik dat de zaak die het brilletje levert, dezelfde weer heeft. Dat hebben ze altijd, anders wordt dat nieuws."

Rutte vertelde dat hij thuis best eens in zijn joggingpak rondloopt. "Als ik vrij heb, doe ik dit allemaal niet aan. Maar in mijn werk is dit het veiligste", zei hij over zijn jas en das, maar hij leek zich te bedenken: "Als mensen op bezoek komen en ik zou ze in een joggingpak ontvangen... Eigenlijk kan dat ook prima. Zo van: 'Kom binnuh!"

Trump heeft dus wel gevoel voor humor.

Premier Rutte

Van alle mensen die hij tijdens zijn regeringsperiode heeft ontmoet, noemt hij het bezoek van Johan Cruijff het bijzonderst. "Wow, Johan Cruijff komt langs. Dat vond ik spannend. Dasje recht", herinnerde Rutte zich. "Het was de eerste keer dat iedereen in het gebouw met iemand op de foto wilde, terwijl de mensen hier best wat gewend zijn."

President Obama noemt hij een heel goede kerel, een goede president en vreselijk aardig en geïnteresseerd. Ook diens opvolger Trump maakte een goede indruk tijdens het korte felicitatiegesprek dat hij met hem had. 

"Het was wel een grappig gesprek, want ik had hem één keer eerder ontmoet. Dat wist hij niet", onthult Rutte. "Ik was eind jaren 80 in New York en we gingen eens kijken in de Trump Tower, die enorme wolkenkrabber. En hij komt net de lift uit, dus ik roep: 'Hello, mister Trump'. Hij reageerde niet en liep weg. Dus ik vertelde hem dat en hij zei: 'Het zal je leven enorm veranderd hebben'. Hij heeft dus wel gevoel voor humor."

Het wekelijkse gesprek met de koning én koekjes ANP

Over zijn gesprekken met de koning mag hij inhoudelijk weinig zeggen, maar wel is Rutte zeer tevreden over de versnaperingen bij het wekelijkse gesprek. "Ze hebben op het paleis fantastische koekjes. Ik ga natuurlijk voor de koning, maar ook voor de koekjes."

Een stuk minder enthousiast is hij over het avondeten. "Het zal je verbazen dat ten paleize vrij eenvoudig wordt gegeten. Sterker nog: de staatsbanketten zijn iedere keer hetzelfde. Een soort alfabetsoep waar niet echt smaak aan zit en dan een stukje vlees."

Terrorisme, pesten en discriminatie 

In het gesprek met Zapp Weekjournaal kwamen ook serieuzere zaken aan de orde. Zo riep de premier kinderen op zich geen zorgen te maken over terrorisme. "Ik kan niet garanderen dat er nooit iets gebeurt, maar we doen er alles aan om het te voorkomen", zei hij. "Wat niet werkt is met zijn allen de hele dag bang te gaan zitten zijn. Het beste dat we kunnen doen is gewoon ons leven leven, naar school gaan, sporten, vriendjes."

Over pesten en racisme zei Rutte dat dat "het allerstomste is wat je kan doen". Hij riep jongeren op er niet aan mee te doen. "Maak niet de fouten die wij maken. Alsjeblieft. Als jullie het niet doen, en nu met zijn allen zeggen: 'we stoppen ermee', dan gaat het misschien voorbij."

Rutte vertelde dat hij ook liever liefdesbrieven ontvangt dan scheldbrieven. Op de vraag of hij momenteel verliefd is, antwoordde hij ontkennend. "Wel geweest, en het zal ook ongetwijfeld wel weer komen. Wat je alleen niet wil, is dat het in de Privé of Story komt."

We hebben een hippe koning, maar zo hip ben ik niet.

Premier Rutte weigert een dab

Op een verzoek om de dansbeweging dab uit te voeren, ging Rutte niet in. "De koning kan hem heel goed. Ik zag deze vraag aankomen", lachte hij. "Ik ga het niet nadoen. We hebben een hippe koning, maar zo hip ben ik niet." 

Hij zou weleens willen dirigeren bij het Concertgebouworkest. "Al kan ik het helemaal niet, dat lijkt me echt geweldig." Lachend voegde hij eraan toe: "Dat iedereen dan wél doet wat je wilt. Dat lijkt me nou zo fijn".

STER reclame