Drostemannetje
In samenwerking met
NH
NOS NieuwsAangepast

Haarlem krijgt Drostemannetje terug

Haarlem krijgt zijn neonreclame van het Drostemannetje terug. Het beeld van de Franse ontwerper Adolphe Cassandre uit 1931 is vanaf woensdag weer te zien op een tentoonstelling.

Het Drostemannetje - ook wel het pastillemannetje genoemd - was jarenlang beeldbepalend voor de Noord-Hollandse hoofdstad. Het prijkte vanaf 1931 tot begin deze eeuw op het dak van de Droste Cacaofabriek aan het Spaarne. Maar het verdween in 2004 met de sluiting van de fabriek.

Stadsiconen

In het kader van de tentoonstelling Leve de stadsiconen! wordt het originele neonbeeld nu weer opgebouwd in het ABC Architectuurcentrum in het centrum van Haarlem. Dat is geen sinecure. Het mannetje, een van de oudste neonreclames ter wereld, is zes meter hoog en weegt tweeduizend kilo.

Er zijn in de loop van de tijd wat neonbuizen vervangen, maar de oudste buis die nog werkt is uit 1948, vertelt initiatiefnemer Michael Struis bij de regionale omroep NH. Het lichtbeeld is een gestileerd Droste-chocolaatje op pootjes.

Crowdfunding

Als het aan Struis en de andere initiatiefnemers ligt, blijft het niet bij deze tentoonstelling. Ze zijn een crowdfundingsactie begonnen waarmee ze het Drostemannetje voor altijd terug willen plaatsen. Daarvoor zou 60.000 euro nodig zijn.

De tentoonstelling over stadsiconen begint 21 december en duurt tot en met 28 februari.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl