NOS

Op 9 oktober 2014 komt er een abrupt einde aan de schaatsloopbaan van Christijn Groeneveld. Bij een val tijdens een training in Inzell breekt de Nederlands kampioen op natuurijs van 2013 een ruggenwervel en verliest hij het gevoel in zijn benen.

De schaatswereld is geschokt, vooral zijn vriend Sven Kramer. Maar beetje bij beetje krabbelt Groeneveld op. En beetje bij beetje leert hij weer lopen.

Nu, ruim twee jaar later, doet hij voor het eerst zijn verhaal in de documentaire 'Vallen en opgestaan'.

Christijn Groeneveld, vallen en opgestaan

We zien hem tijdens de zwaarste wedstrijd van zijn leven: zijn revalidatieproces ("de pijn die ik heb gehad, was bijna niet te doen"). Maar ook bij zijn terugkeer in Thialf en de plek des onheils, Inzell.

Vriendschap met Kramer

De inmiddels 32-jarige Groeneveld reed bij TVM samen met Kramer. Daar werden ze vrienden, tot op de dag van vandaag. "Zijn ongeluk heeft heel veel impact op mij gehad. Mij doet het al pijn, laat staan voor hem", zegt Kramer.

"Waar ik normaal altijd fietste met hem, zij aan zij, om het hardst en om elkaar écht pijn te doen, zit ik nu op een omafiets met een jongen naast me op een ligfiets."

'Het blijft indrukwekkend, ook al is het mijn eigen verhaal'

Groeneveld leeft voornamelijk vanuit zijn rolstoel. Lopen kan hij wel, maar in beperkte mate. Zelfstandig fietsen en autorijden is daarentegen geen probleem meer. "Ik word niet meer iedere dag wakker met de gedachte dat ik niet goed kan lopen."

Hij heeft zijn plek in de schaatswereld weer gevonden. Bij Team JustleaseNL van Ireen Wüst en Jan Blokhuijsen maakt hij - vaak met een drone - filmpjes voor social media.

Behalve Kramer komen in de documentaire ook Groenevelds toenmalige trainer die getuige is van de dramatische val, Roy Boeve, fysiotherapeut Johan Methorst en Gerard Kemkers, coach tijdens de TVM-periode, aan het woord.

STER reclame