Geen medaille Schulting na fotofinish, wel zilver Oranje op aflossing

time icon Aangepast

Suzanne Schulting heeft op de slotdag van de WB-wedstrijden in Gangneung net het podium op de 1.000 meter gemist. In de finale werd de shorttrackster op de streep met 0,006 geklopt door de Zuid-Koreaanse Shim suk-hee.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

WB shorttrack: Schulting grijpt met 0,006 naast podium
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Er moest dan ook een fotofinish aan te pas komen om Shim als winnares van het brons aan te wijzen. De Britse Elise Christie won de afstand voor de Chinese Guo Yihan.

Direct aan kop

De 19-jarige Schulting, die dit seizoen al vier individuele medailles won (een keer zilver en driemaal brons), nestelde zich net als in de halve finales direct aan kop.

Halverwege de finale moest ze de leiding echter aan Christie afstaan. Schulting lag een halve ronde voor het einde nog op koers voor zilver, maar in de laatste bocht passeerde de lepe Guo Yihan haar en de al even slimme Shim Suk-hee flikte haar dat op de streep.

Suzanne Schulting AFP

Zilver op de aflossing

Schulting verliet de Zuid-Koreaanse ijsbaan, waarin in 2018 om de olympisch medailles wordt geshorttrackt, echter niet met lege handen. In de finale van de 3.000 meter aflossing eindigde Schulting samen met Yara van Kerkhof, Lara van Ruijven en Rianne de Vries als tweede.

De Zuid-Koreaansen wonnen ook de vierde race van het seizoen. Oranje, dat de Chinese en Canadese ploeg onderuit zag gaan, gaf meer dan een seconde toe.

Op de individuele nummers reikte Rianne de Vries op zondag het verste. Nadat ze in de halve finales van de 500 meter nipt was uitgeschakeld, moest ze in de B-finale aantreden. Die werd echter niet verreden, waardoor De Vries zesde werd. 

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Oranjevrouwen winnen brons op de aflossing
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Geen succes bij de mannen

De vier Nederlandse shorttrackers die op de slotdag het ijs betraden, hebben niet meer dan een bijrol vervuld. Met een 500 en 1.000 meter op het programma scoorde Itzak de Laat met z'n zestiende plaats op de kilometer nog het beste van hen.

Sjinkie Knegt kwam op zondag niet in actie op de olympische ijsbaan in spe. De Fries had vrijdag in de heats van de 1.000 meter geel gekregen en daarmee zijn startrecht voor zondag verspeeld.

In de finale van de aflossing ontbrak Knegt ook al, want hij maakte zaterdag in de halve finales een overtreding waardoor het Oranje-kwartet tegen diskwalificatie aanliep.

STER Reclame