Dirk Kuijt en Giovanni van Bronckhorst vieren de zege op Vitesse
NOS VoetbalAangepast

Van Bronckhorst: we zien wel wat het morgen wordt

Met een veel beter doelsaldo dan Ajax achter de hand kon Feyenoord het predicaat Winterkampioen al bijna niet meer ontgaan. Maar beter was het natuurlijk om in eigen huis Vitesse te kloppen, waardoor de club uit Rotterdam-Zuid ook in punten dit jaar niet meer van de koppositie te verdrijven is. En dat gebeurde: het werd 3-1 in De Kuip.

En dus mag Feyenoord zich halverwege het seizoen de beste van Nederland noemen. "Dat hebben we zelf afgedwongen", vindt trainer Giovanni van Bronckhorst. "Door de manier waarop we spelen. We hebben er hard voor gewerkt om te staan waar we nu staan. En dat zullen we in de tweede helft van het seizoen ook gaan doen."

Ook tegen Vitesse was de dadendrang weer groot bij de koploper. "We wisten dat het een moeilijke avond zou worden, zeker in deze fase met drie wedstrijden in zes dagen. Maar ik moet het team een compliment geven voor hoe ze er vandaag weer stonden en hoe wij deze wedstrijd winnen."

Onvermijdelijk

"Na de 1-0 voelde je eigenlijk dat wij de 2-0 konden en zouden gaan maken. Maar toen viel de 1-1. Toen zag je wat slordigheden in het team sluipen. Dat duurde een minuut of tien, denk ik. Daarna schakelden we weer over naar hoe we kunnen spelen. In die periode maakten we ook de 2-1."

Van Bronckhorst: hard gewerkt om te staan waar we nu staan

Vitesse-trainer Henk Fraser had ook de kracht van de Rotterdammers ervaren en legde zich neer bij het onvermijdelijke. "De credits liggen bij de tegenstander. Die heeft uitstekend gespeeld. Wij konden grote gedeeltes van de wedstrijd best wel meekomen, qua voetbalvermogen. Maar Feyenoord wist dat niveau constant vast te houden, er was constant dreiging. Bij ons alleen bij momenten."

Luxepositie

Van Bronckhorst bevindt zich ondertussen in een luxepositie. Hij kan vooral in de frontlinie naar hartenlust wisselen. Deze keer liet hij Jens Toornstra op de bank. "We hebben voorin heel veel keuzes op dit moment", erkent de coach. "Allemaal jongens in vorm. Daarom is het voor mij moeilijk kiezen."

"Deze keer viel de keuze op Eljero Elia en Steven Berghuis om te starten en dat pakte heel goed uit. Maar Jens presteert ook geweldig. Uiteindelijk ga ik op mijn gevoel af. En daarbij kijk ik ook naar de tegenstander."

Morgen treffen de titelconcurrenten Ajax en PSV elkaar in Amsterdam. Een voorkeur voor een uitslag heeft Van Bronckhorst niet, zegt-ie. "Je weet dat er punten verspeeld gaan worden door één club. Of door allebei. Het belangrijkste was dat we eerst zelf zouden winnen. Dat maakt het wel makkelijker kijken morgen. We zien wel wat de uitslag wordt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl