Ard van Peppen en Giovanni Troupée

Roda en Utrecht vermaken zonder te scoren

Roda JC en FC Utrecht hebben de eerste competitiehelft met een doelpuntloos gelijkspel afgesloten. Hoewel de eindstand anders doet vermoeden, was het duel in Kerkrade aantrekkelijk. Desondanks kon Roda niet voorkomen dat het voor de zevende keer in de laatste acht eredivisieduels gelijkspeelde.

Utrecht begon afgelopen woensdag in de beker tegen PEC Zwolle niet bepaald goed. De bekerfinalist van vorig seizoen wist pas in de slotfase uitschakeling te voorkomen (2-1). Tegen Roda startte de ploeg van coach Erik ten Hag een stuk voortvarender.

Al in de tweede minuut scoorde Willem Janssen met een prachtige volley uit een vrije trap van Yassin Ayoub, die zijn honderdste duel in de eredivisie speelde. Maar arbiter Allard Lindhout keurde de goal onbegrijpelijk af wegens buitenspel, terwijl Janssen bij lange na geen buitenspel stond.

Benjamin van Leer was erg belangrijk voor Roda JC
    Benjamin van Leer stompt de bal weg, voordat Sébastien Haller gevaarlijk kan worden
    Willem Janssen (m) denkt te scoren maar de treffer wordt afgekeurd

Het bleef dus 0-0 en dat had halverwege de eerste helft zomaar anders kunnen zijn als Nestoras Mytides de bal tussen de palen had gekopt in plaats van erbuiten. Ook Martin Milec wist het scorebord niet in Roda's voordeel te veranderen, omdat hij net een teenlengte tekort kwam om doelman David Jensen te omspelen.

Vlak na rust kon Abdul Ajagun na een overstapje van Mytides van een meter of vijf de 1-0 binnenknallen. De Nigeriaan schampte de bal echter, waardoor Mark van der Maarel kon opruimen. Na een uur kreeg Ajagun opnieuw de kans op de openingstreffer, maar hij legde de bal terug in plaats van te schieten.

Het spel bloedde na die tweede kans voor de Nigeriaan langzaam dood, maar een kwartier voor tijd was er toch nog flinke opwinding. Utrecht dacht eindelijk op voorsprong te komen, maar Benjamin van Leer ranselde in vijf seconden tijd drie kopballen (twee van Van der Maarel, één van Sébastien Haller) uit zijn doel.