Kerstversiering in de Kalverstraat in Amsterdam
NOS Nieuws

Ga je vandaag winkelen? Nou, je bent niet de enige

Denk maar twee keer na of je vandaag kerstcadeaus gaat kopen. Het is dit weekend namelijk het drukste weekend van het jaar voor winkeliers. Op sommige plekken is het zo druk dat winkeliersverenigingen maatregelen treffen.

Een van die drukke plekken is de Kalverstraat in Amsterdam. Al twee keer eerder heeft de Amsterdamse politie de Kalverstraat af moeten sluiten, omdat winkelend publiek telefonisch om hulp vroeg: mensen kwamen door de drukte in de relatief smalle straat de winkels niet meer uit. In oktober heeft de politie nog alarm geslagen en gewaarschuwd voor de enorme drukte in de winkelstraat in december.

De voorzitter van de winkeliersvereniging van de Kalverstraat vindt het alarm van de politie overdreven en denkt niet dat het te druk wordt. Om overzicht te creëren in de winkelstraat worden gastvrouwen ingezet. Zij geven informatie en wijzen de weg. De gemeente Amsterdam neemt geen grote maatregelen.

Vorig jaar was de woensdag voor Kerstmis de drukste dag in de winkelstraten.

Blij met drukte

Econoom Cor Molenaar is juist blij met de drukte. "Het gedrag van de klanten is veranderd", zegt Molenaar. "Als je iets wilde kopen vroeger, moest je naar de winkel. Nu doe je dat online als je iets wilt hebben."

Winkels in een rustige winkelstraat moeten dingen aanbieden die je niet zo snel op internet zou kopen.

Econoom Cor Molenaar

Alleen als een consument op zoek is naar gezelligheid en sfeer gaat hij of zij naar een winkelgebied, zegt Molenaar. "Winkelcentra als Hoofddorp, Purmerend en Almere hadden vooral een lokale functie en die is nu door het internet weggevallen." De kracht van een succesvolle winkelstraat ligt hem in het aanbod, gaat hij verder. "Je moet dingen aanbieden die je niet zo snel op internet zou kopen."

Succesvol

In Almere zijn ze maar wat blij met drukke winkeldagen. Door de financiële crisis zat het de ondernemers daar niet mee. "De problemen die andere steden hebben op dit moment, hebben wij eigenlijk in 2006 al meegemaakt", vertelt Martin Ort van de ondernemersvereniging in Almere Centrum.

De stad kreeg te maken met een enorm overschot aan winkelruimte. "We zijn met alle ondernemers aan de slag gegaan en sinds een jaar of vier zijn we daar heel succesvol in, tegen de stroom van de economie in. De situatie is enorm verbeterd en op de markt is het ook heel druk."

Volgens Ort was het hard werken om weer uit het financiële dal te klimmen. "Je moet tegenwoordig beleving toevoegen aan zo’n centrumgebied. Dat doen wij hier samen, met 400 ondernemers. We hebben eigenlijk één plan en één verhaal voor een integraal opererend centrum. En dat is succesvol."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl