Pentagon
NOS NieuwsAangepast

VS: China heeft Amerikaanse onderwaterdrone geconfisqueerd

Een Chinees oorlogsschip heeft een Amerikaanse onderwaterdrone in beslag genomen in de Zuid-Chinese Zee, zegt het Amerikaanse ministerie van Defensie. Volgens het Pentagon werd de drone gebruikt voor oceaanonderzoek en bevond die zich in internationale wateren. De Amerikanen hebben bij de Chinezen geprotesteerd en eisen de drone terug.

Het is voor zover bekend de eerste keer dat de Chinezen een onderwaterdrone van Amerika hebben geconfisqueerd. Het incident was gisteren, volgens de Amerikanen in het noordwesten van de Subicbaai, bij het Filipijnse eiland Luzon. Daar was tot het begin van de jaren 90 een Amerikaanse marinebasis.

Schip geschaduwd

De drone werd gebruikt door de USNS Bowditch, een marineschip dat is uitgerust voor oceanografisch onderzoek. De Bowditch had op het moment van het incident twee drones in het water, meldt CNN.

Het Amerikaanse schip werd volgens een bron van de tv-zender al een tijd geschaduwd door een Chinees marineschip. Toen het Amerikaanse schip stillag om de drones binnen te halen, legden de Chinezen een kleine boot in het water. Die voer vervolgens naast het Amerikaanse schip en viste voor de ogen van de bemanning een van de drones uit het water.

Taiwan

Het is niet duidelijk waarom de Chinezen de drone in beslag hebben genomen. Sinds de verkiezing van Donald Trump tot president zijn er enkele incidenten geweest met China. Aanleiding is mogelijk het telefoongesprek dat Trump heeft gevoerd met de president van Taiwan, waarin hij werd gefeliciteerd zijn overwinning.

Dat gesprek wordt door China gezien als een inbreuk op de overeenkomst met de VS om geen officiële relaties te onderhouden met Taiwan. China heeft publiekelijk zijn afkeuring uitgesproken over het contact.

'Glider'

Marinejournalist Jaime Karremann zegt dat de onderwaterdrone aan boord was van een onderzoeksschip van de zogenoemde pathfinder-klasse, dat een burgerbemanning heeft en in de Zuid-Chinese Zee opereert. Hij betwijfelt of het schip wapens aan boord heeft.

Karremann vermoedt dat de drone een zogeheten glider is. Dat is een relatief nieuw, onbemand onderwatervaartuig dat zonder voortstuwing door het water zweeft. De glider kan dat een maand volhouden en steeds data verzenden als hij weer even boven water komt.

Stil

De glider verzamelt data over de zee voor onder meer de bemanning van onderzeeboten, duikers en speciale eenheden zoals de Navy Seals. De marinejournalist zegt dat de glider ook wordt gebruikt om onderzeeërs en mijnen op te sporen.

Volgens Karremann is de glider mogelijk extra interessant voor China omdat hij zo nieuw is. Het verschil met traditionele systemen is dat die een schroef hebben die geluid maakt, de glider doet dat dus niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl