NOS Nieuws

Ruim 2000 valse belastingaangiften, drie aanhoudingen

Ongeveer 2000 mensen hebben onterecht in totaal ruim 8,5 miljoen euro aan belastingaftrek geclaimd. Volgens het OM maakten ze gebruik van valse kwitanties van giften. De valse bewijzen werden geleverd door een Rotterdamse onderwijsstichting, waarvan de naam niet is bekendgemaakt.

De Belastingdienst meldt dat de fraudeurs de ten onrechte ontvangen teruggaaf moeten terugbetalen. Mogelijk komt daar nog een boete bovenop. Ook worden ze mogelijk strafrechtelijk vervolgd.

Volgens de FIOD maakten drie bestuurders van de onderwijsstichting misbruik van de status van algemeen nut beogende instelling (ANBI). Giften aan stichtingen met de in 2014 afgeschafte ANBI-status zijn aftrekbaar van de belasting. De drie zijn aangehouden op verdenking van witwassen, fraude en valsheid in geschrifte.

Beslaglegging

De bestuurders worden ervan verdacht dat zij valse kwitanties met hoge bedragen tegen contante betaling leverden, zodat hun cliënten een hogere belastingteruggaaf konden claimen. Ook zouden niet alle betalingen zijn opgenomen in de administratie van de stichting.

Er is beslag gelegd op de bezittingen van de stichting, zoals een woning, 87.000 euro contant geld, creditcards, bankrekeningen, sieraden en auto's.

Het belastingnadeel wordt geschat op 2,5 miljoen euro. In mei, toen voor het eerst een inval werd gedaan bij de onderwijsinstelling, werd het nadeel nog geschat op een half miljoen euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl