NOS NieuwsAangepast

Data Yahoo-hack verkocht aan spammers en spionnen

Twee bekende spammers en een groep die zich bezighoudt met spionage hebben de gehackte gegevens van Yahoo gekocht. Dat zegt een internetexpert tegen The New York Times. Eerder deze week maakte Yahoo bekend dat de gegevens van meer dan een miljard gebruikers zijn gestolen.

De gegevens zijn drie jaar geleden al ontvreemd, maar doken pas recent op. De gegevens bevatten namen, geboortedata, telefoonnummers, wachtwoorden, beveiligingsvragen en e-mailadressen. De gegevens waren slecht versleuteld en daarom relatief makkelijk te ontcijferen.

Gevaarlijke combinatie

De gegevens zijn waardevol voor internetcriminelen, omdat ze met de combinatie van e-mailadressen, wachtwoorden en beveiligingsvragen ook op andere e-mailaccounts kunnen inloggen. Voor zover bekend hebben drie partijen de complete set van gegevens gekocht, voor zo'n 300.000 dollar per stuk.

Volgens Andrew Komarov van internetbeveiligingsbedrijf InfoArmor zijn de kopers twee bekende groepen die zich bezighouden met het versturen van spam en een organisatie die actief is op het gebied van spionage.

Geen idee

Yahoo weet nog niet wie de gegevens in 2013 heeft gestolen, hoe dat is gebeurd en wat er de afgelopen drie jaar met de data is gedaan. Het bedrijf raadt gebruikers aan alle wachtwoorden te wijzigen, niet op linkjes te klikken in mailtjes en extra goed op te letten.

Mail van Yahoo

De hack is extreem pijnlijk voor Yahoo, dat in september ook al moest bekennen dat het was gehackt. De twee incidenten staan wel los van elkaar, denkt het bedrijf.

Het aandeel in Yahoo daalde na de bekendmaking. Beurshandelaren vrezen dat telecomprovider Verizon, dat Yahoo zou willen overnemen, misschien terugkrabbelt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl