Game2: Winter
NOS NieuwsAangepast

Survivalserie op z'n Russisch: niet klagen als je verkracht of vermoord wordt

Een Russische zakenman wil een extreme survivalserie opnemen in de Siberische wildernis. Dertig mensen moeten negen maanden lang de grootste ontberingen doorstaan, live gestreamd op internet.

De deelnemers worden op 1 juli 2017 met een helikopter gedropt in een verafgelegen terrein van 4 vierkante kilometer. Ze mogen alleen meenemen wat ze kunnen dragen. Op de Facebookpagina van Game2: Winter wordt alvast gewaarschuwd voor temperaturen tot -40 graden, bosbranden, giftige paddenstoelen en gevaarlijke dieren als wolven en beren. En de andere deelnemers.

"Alles kan gebeuren: gevechten, alcohol, moord, verkrachting, roken, alles", waarschuwen de makers. "De deelnemers zijn verantwoordelijk voor hun eigen leven." Hoewel bedenker Jevgeni Pjatkovski eraan toevoegt dat de politie zal komen als de wet wordt overtreden, laat hij deelnemers wel een verklaring tekenen waarin ze beloven dat hij niet wordt aangeklaagd door hen, of hun nabestaanden.

Noodknop

Deelnemers krijgen een noodknop mee, maar Pjatkovski benadrukt dat de dichtstbijzijnde dokter er een half uur over zal doen om in te vliegen. Ook zijn er geen cameraploegen in de buurt. De deelnemers worden alleen gevolgd door 2000 op afstand bestuurbare camera's.

De deelnemers krijgen ook bodycams met wifi mee, zodat ze constant te volgen zijn. Volgens Pjatkovski is er internationaal belangstelling voor de show en wordt er daarom simultaan vertaald in het Engels, Frans, Duits, Spaans, Chinees en Arabisch.

Survivalprogramma's zie je wel meer op de Russische televisie, maar dit is wel heel extreem.

Correspondent David Jan Godfroid

"Survivalprogramma's zie je meer op de Russische televisie, maar dit is wel heel extreem", zegt correspondent David Jan Godfroid. "Toch lijkt het erop dat de organisator dodelijk serieus is, hoewel je niet helemaal kunt uitsluiten dat het een publiciteitsstunt is."

"Ook al is het geen hoax, dan ben ik er nog niet van overtuigd dat dit project daadwerkelijk van de grond komt. Ook in Rusland is het verboden om de levens van mensen moedwillig in gevaar te brengen en daar komt dit toch wel angstig dicht bij in de buurt. De kans is reëel dat de autoriteiten dit gaan verbieden."

Prijzengeld

Volgens Pjatkovski zijn er al zo'n zestig aanmeldingen, ook uit het buitenland. Hij zegt dat het aan de deelnemers zelf is om te bepalen of ze samen willen optrekken of alleen eropuit gaan. De makers beloven de deelnemers niet tegen elkaar op te zetten, "dat zal vanzelf gebeuren".

Voor wie het overleeft tot 1 april 2018, ligt 10 miljoen roebel klaar, 150.000 euro. Halen meerdere deelnemers de einddatum, dan moet het prijzengeld worden gedeeld.

Pjatkovski: "Het gaat een vermakelijk en educatief project worden".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl