Marathonvierdaagse: van spruitjespak naar ruitjespak

time icon Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Van spruitjespak naar ruitjespak

Voor het eerst in tien jaar wordt er weer een meerdaagse marathonwedstrijd verreden. De mannen van de lange adem rijden vier dagen achter elkaar hun rondjes en strijden om een ruitjespak.

Vroeger, toen er werd gereden in de Greenery Six, duurde een meerdaagse nog zes dagen. En kon men een spruitjespak winnen. "Ik won 'm vaak pas op de laatste dag, dus dan hoefde ik niet in dat pak te rijden", blikt Jan-Maarten Heideman lachend terug.

Heideman is de laatste winnaar van de marathonmeerdaagse in 2006. 

Gary Hekman Timsimaging.nl
Mark Versteegen
@Versteegen
Vanavond start in Leeuwarden de #kpnvierdaagse voor marathoncracks. 310 rondes in vier dagen in strijd om het '@KPN Ruitjespak' #schaatsfan
2 jaar geleden

"We hebben een moderne variant op het spruitjespak willen maken", legt competitieleider Willem Hut uit. "Met KPN hebben we nu een heel geweldig ruitjespak." Klaar is het nog niet. Daarvoor moeten de marathonschaatsers wachten tot vrijdag wanneer in Utrecht de tweede marathon wordt gereden.

De eerste drager bij de mannen is Gary Hekman. Bij de vrouwen kwam Francesca Lollobrigida donderdag als eerste over de finish in Leeuwarden.

Francesca Lollobrigida Timsimaging.nl

De Marathon Vierdaagse doet vanaf donderdag achtereenvolgens Leeuwarden, Utrecht, Breda en Alkmaar aan.

STER Reclame