Hensley Koeiman is de nieuwe premier van Curaçao
NOS Nieuws

Nieuwe premier Curaçao belooft strijd tegen corruptie

  • Dick Drayer

    Correspondent Curaçao

  • Dick Drayer

    Correspondent Curaçao

Curaçao heeft een nieuw regeerakkoord. Maar een nieuwe regeringsploeg laat nog even op zich wachten, omdat de screening van ministers nog niet is afgerond. Gisteren presenteerde aankomend premier Hensley Koeiman alvast zijn voornemens voor de komende vier jaar.

De regering, die bestaat uit de socialistische MAN van Koeiman, de christendemocratische PNP, de liberale PAR en onafhankelijkheidspartij Pueblo Soberano, wil zich richten op versterking van de economie, behoorlijk bestuur en de strijd tegen corruptie.

Tijdens de formatie liet Koeiman ook doorschemeren dat Curaçao iets moet doen aan de invloed van Nederland via de zogenoemde Consensus Rijkswetten. Daarin is het toezicht op onder meer de overheidsfinanciën en justitie en politie geregeld. Nederland heeft daarin een grote vinger in de pap en Koeiman wil dat veranderen.

Economische problemen

Zelfs het woord referendum viel tijdens de onderhandelingen. Daarmee doelde de partij van Koeiman, die nooit wat zag in de huidige autonome status, dat de bevolking van Curaçao wellicht uit het Koninkrijk zou moeten stappen.

Zo ver komt het voorlopig niet. Het woord staatkundige structuur of referendum is geschrapt in de tekst. Koeiman zegt nu dat het erom gaat dat Curaçao emancipeert en dat alles gericht moet worden op eigen ontwikkeling en waardigheid.

Gevraagd naar een tijdlijn, blijft Koeiman het antwoord schuldig. Hij vindt dat de aanpak van economische problemen eerste prioriteit moet zijn. Als het kan, samen met Nederland. "Rutte kwam hier met de boodschap dat we samen geld zouden verdienen", aldus Koeiman.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl