NOS NieuwsAangepast

Fotojournalisten willen versleuteling ter bescherming

Ruim 150 documentairemakers en fotojournalisten willen standaard ingebouwde versleuteling in hun apparatuur. Ze doen een beroep op de grootste camerafabrikanten om te voorkomen dat overheden, criminelen of anderen makkelijk toegang hebben tot hun materiaal.

Niet alle fotoapparatuur heeft nu ingebouwde encryptie om bestanden onbruikbaar te maken bij verlies, terwijl steeds meer gegevens op mobiele apparaten en pc's wel versleuteld worden opgeslagen. Ook communicatieprogramma's als WhatsApp maken er standaard gebruik van.

In een open brief van de Freedom of Press Foundation roept de groep fotografen op tot betere digitale bescherming. In gevaarlijke landen riskeren journalisten vaak hun leven om nieuws vast te leggen, schrijft de organisatie op hun website.

Pistool tegen je hoofd

Oud-oorlogscorrespondent en NOS-buitenlandcoördinator Peter ter Velde ziet automatisch versleutelde filmapparatuur wel zitten. "Het zou mooi zijn als fabrikanten dat doen, want dan biedt dat in ieder geval de mogelijkheid om foto's en filmbeelden te beschermen."

Wel geeft Ter Velde als kanttekening dat journalisten in bepaalde landen sneller kunnen worden aangezien voor spionnen. Ook zegt hij dat versleuteling niet de ultieme veiligheid is. "Als jij als journalist een pistool tegen je hoofd krijgt en er wordt geëist dat je je apparatuur openmaakt, dan zal je dat doen."

Veilig communiceren

In Nederland speelt het probleem een stuk minder, zegt voorzitter Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). "Het gebeurt heel weinig dat leden van ons illegale praktijken beoefenen bij het maken van film of foto's en daardoor in problemen komen."

Volgens Bruning is het een verantwoordelijkheid voor de journalisten om veilig te communiceren. Dat zouden te weinig van hen doen. "Een Duitse onderzoeksjournalist vroeg aan 150 journalisten wie versleutelde mails verstuurde. Slechts drie bleken dit te doen. De rest communiceerde onveilig", zegt de NVJ-voorzitter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl