In Oost-Aleppo is de evacuatie van 5000 rebellen en hun familieleden begonnen
NOS NieuwsAangepast

Mohamad in Aleppo: als ik wegga kan ik misschien nooit meer terug

Mohamad, een contactpersoon van de NOS in Aleppo, is vandaag niet meegegaan met de eerste bussen die vertrokken uit Oost-Aleppo. "Eerst zeiden ze dat de evacuatie drie dagen ging duren. Ik heb toen besloten om tot de derde dag nog te blijven. Alleen gaan nu de geruchten rond dat de evacuaties maar tot morgenavond 18.00 uur doorgaan. Dus ik weet niet wat ik moet doen. Ik wil zo lang als het nog kan blijven. Want weet je, misschien verlaat ik nu mijn stad en kan ik hier nooit meer terugkomen."

Hij vertelt dat veel inwoners opgelucht zijn dat de evacuaties zijn begonnen. "Vanochtend zijn inderdaad de eerste bussen vertrokken", zegt Mohamad. "Veel zwaargewonden zijn geëvacueerd met ambulances. Inwoners konden met bussen mee. Gezinnen met kinderen werden toen zoveel mogelijk voorgelaten."

Toch was het vanochtend nog even onduidelijk of de evacuaties door konden gaan. "De eerste ambulance die vertrok, werd beschoten toen deze Aleppo probeerde te verlaten. Drie mensen raakten gewond. Gelukkig kwam het Rode Kruis terug en gingen de evacuaties daarna wel veilig door."

Wissam heeft de stad nog niet verlaten. Volgens Mohamad heeft hij via sociale media zijn hulp aangeboden aan mensen uit Oost-Aleppo die al geëvacueerd zijn. "Als zij nog iets vergeten zijn en willen hebben uit Oost-Aleppo dan kan hij dat voor ze meenemen", legt Mohamad uit. Of Modar de stad heeft verlaten is niet duidelijk. Mohamad heeft hem niet meer gesproken sinds gisteren en hij reageert niet op berichten.

Graffiti

Veel inwoners lijken te worstelen met het verlaten van Oost-Aleppo. Op Twitter en Facebook circuleren foto's van graffiti-boodschappen die de inwoners hebben achtergelaten.

Toch weet Mohamad dat hij de stad binnenkort moet verlaten. "Dat is het veiligst. Ik ga eerst met de bus naar de provincie Idlib. Daarvandaan ga ik misschien naar mijn familie of naar Turkije. Maar eigenlijk weet ik het nog niet goed. Ik durfde de afgelopen tijd niet vooruit te plannen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl