Joram van Klaveren en Jan Roos in de Tweede Kamer
NOS NieuwsAangepast

Weinig steun voorstel verruiming vrijheid van meningsuiting

Het voorstel van Kamerlid Van Klaveren om de vrijheid van meningsuiting te verruimen, gaat het niet halen. Van Klaveren wil groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie uit het Wetboek van Strafrecht schrappen. Het gaat om artikel 137c en een deel van 137d.

Van Klaveren, die uit de PVV stapte en nu deel uitmaakt van de tweemansfractie Bontes/Van Klaveren, verdedigde zijn voorstel vandaag in de Tweede Kamer. Hij kreeg daarbij hulp van onder anderen lijsttrekker Roos van de nieuwe partij VNL, waarmee de Bontes en Van Klaveren aan de verkiezingen willen meedoen.

Alleen zijn voormalige partij, de PVV, is het met Van Klaveren eens dat de grens moet liggen bij het oproepen tot geweld. Dat moet wat Van Klaveren betreft wel in artikel 138d blijven staan.

Holocaust ontkennen

De VVD veegt het voorstel niet helemaal van tafel. Kamerlid Taverne zei wel argumenten te zien om artikel 137c over groepsbelediging te schrappen. Hij zei dat hij dat nog niet definitief heeft besloten. Zijn woorden leidden tot een felle, emotionele discussie.

Veel Kamerleden wilden weten of de VVD nu toch het verbod op het ontkennen van de Holocaust wil opheffen. VVD-leider Rutte stelde dat in 2009 voor en dat kwam hem op zware kritiek te staan. Tarverne zei dat de VVD nu niet vindt dat de Holocaust mag worden ontkend.

PvdA, SP, CDA en D66 wezen er vandaag op dat artikel 137c uitgerekend in de jaren dertig van de vorige eeuw aan het Wetboek van Strafrecht is toegevoegd, toen het antisemitisme hoogtij vierde. "Toen snapte de wetgever wél hoe gevaarlijk dit kon zijn", zei CDA-leider Buma.

Hakenkruisvlaggen

Een groot aantal fracties hamerde erop dat artikel 137c vandaag de dag het meest door rechters wordt gebruikt om bijvoorbeeld antisemitisme en holocaustontkenning te veroordelen.

Buma vroeg Taverne, met het Wetboek voor Strafrecht in de hand, hoe hij zonder dit artikel wil optreden tegen neofascisten die met hakenkruisvlaggen naar een synagoge gaan, of tegen zogenoemde haatimams die verschillende groepen "ongelovigen" wegzetten als vijanden.

Volgens Taverne kan dat nog steeds op basis van artikel 137d, dat gaat over het aanzetten tot haat, discriminatie en geweld. De VVD'er was door de grote hoeveelheid interrupties ongeveer een uur aan het woord.

Wilders-rechtszaak

GroenLinks-Kamerlid Van Tongeren verwees net als andere Kamerleden naar de rechtszaak tegen PVV-leider Wilders om zijn "minder Marokkanen"-uitspraak. Daarin is vorige week uitspraak gedaan door de rechter.

Van Tongeren zei dat Wilders met een tweet over PVV-hatende rechters de trias politica in twijfel trok. Dan had ze meer respect voor Van Klaveren, zei ze. Die probeert volgens haar de wet te veranderen op de plek waar dat hoort: in het parlement.

Van Klaveren kwam vandaag nog niet aan het woord. De Tweede Kamer mocht eerst vragen stellen over zijn wetsvoorstel. Hij zal daar een volgende keer op antwoorden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl