NOS NieuwsAangepast

Hitlers wandkleed terug naar Beieren

Een wandkleed dat ooit een muur in Hitlers Adelaarsnest sierde keert vandaag terug naar Beieren. Een Amerikaanse militair nam het aan het einde van de Tweede Wereldoorlog mee naar de VS, zijn dochter geeft het nu terug.

Het 16e-eeuwse tapijt van 2 bij 2 meter met een jachtscène kwam in 1938 in handen van Hitler. Hij hing het op in een kamer van zijn buitenverblijf hoog in de Beierse Alpen. Daar ontdekte luitenant-kolonel Paul Danahy het in 1945, toen hij het Adelaarsnest veroverde met het 101 Airborne Division.

Het tapijt in het Adelaarsnest

Na de oorlog kwam het tapijt in het trapgat van Danahy's huis te hangen. Zijn dochter, Cathy Hinz, weet nog hoe ze er altijd met haar hand langs streek als ze de trap afliep. Na de dood van haar vader in 1986 verhuisde het wandtapijt naar haar eetkamer.

Na een vakantie aan Italië, waar Hinz zag hoe oude wandtapijten zorgvuldig bewaard werden, besloot ze dat het tijd was het erfgoed terug te geven. "Het tapijt heeft een reis gemaakt, nu gaat het terug naar huis."

Eerst moest worden uitgezocht of het niet om Joodse roofkunst ging. Het tapijt was namelijk ooit gekocht bij een Joodse kunsthandel. Uit een oude factuur bleek dat Hitler destijds de volle prijs had betaald. De nabestaanden van de galeriehouder maakten daarom geen aanspraak op het werk.

Het tapijt wordt nu overgedragen aan de deelstaat Beieren, de officiële erfgenaam van de Duitse dictator. Het is de bedoeling dat het wordt gerestaureerd en tentoongesteld in het Bayerisches Nationalmuseum in München.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl