Omroep Brabant
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Tilburg betaalt chroom-6-slachtoffers

De gemeente Tilburg gaat mensen die in contact zijn gekomen met het antiroestmiddel chroom-6 financieel compenseren. De vergoeding is 770 euro per persoon, verdeeld over twee betalingen van 385 euro. Dat bedrag is het wettelijk minimale jaarlijkse eigen risico voor ziektekosten.

Ruim 700 personen zijn tussen 2004 en 2011 mogelijk in aanraking gekomen met chroom-6. Zij schuurden op de NS-werkplaats in Tilburg de verflagen van oude treinen. Velen van hen hebben volgens Omroep Brabant nu te maken met gezondheidsklachten. Ze stellen onder meer de gemeente verantwoordelijk voor hun leed.

Begrip

Het is de eerste keer dat er financiële compensatie is voor de slachtoffers. Een woordvoerder van de gemeente laat aan het ANP weten dat Tilburg met de compensatie geen schuld erkent. Wel heeft de gemeente begrip voor de situatie, zegt ze. "De gemeente begrijpt dat mensen zich zorgen maken over hun gezondheid en wil ze steunen in deze onzekere periode. Het is belangrijk dat alle betrokkenen de zorg kunnen krijgen die zij nu nodig hebben."

Er loopt nog een onderzoek naar de gezondheidsrisico's van de werkzaamheden in de werkplaats. De uitkomsten daarvan worden volgend jaar september verwacht.

Advertentie via Ster.nl