ANP
NOS NieuwsAangepast

Steeds minder konijn in supermarktschappen

Bij ongeveer de helft van de Nederlandse supermarktketens ligt geen konijn meer in de schappen. Zes supermarkten zijn dit jaar gestopt met de verkoop van konijnenvlees, twee ketens volgen komend jaar en Boni stopte er vorig jaar al mee.

De actiegroep Wakker Dier, die de zaak heeft geïnventariseerd, is blij met de ontwikkeling. "Het is een gigantische verbetering dat acht supermarkten nu stoppen met konijnenvlees", zegt woordvoerder Hanneke van Ormondt. "Deze dieren hebben een afschuwelijk leven gehad. Daar moet een einde aan komen."

Naast de supermarkten die nu zijn gestopt, stappen zes ketens over op konijnen die iets meer leefruimte hebben gehad. Daaronder zijn de twee grootste partijen, Albert Heijn en Jumbo. Volgens Wakker Dier moeten ze echter meer doen. "Die konijnen zitten nog steeds met z'n twaalven op een vierkante meter en hebben nooit vrijuit kunnen lopen", zegt Van Ormondt.

Wakker Dier vindt dat vlees minimaal moet voldoen aan het Beter Leven Keurmerk met twee sterren. "Maar konijnenvlees bestaat niet eens met één ster. Wij vinden dus eigenlijk dat er helemaal geen konijn gegeten moet worden".

De Limburgse supermarktketen Jan Linders en Plus zijn volgens Wakker Dier de enige ketens die nog 'kooikonijnen' verkopen. Bij Jan Linders zou het ook gaan om konijnen uit China. "Dat zijn konijnen die in de slechtste omstandigheden hebben gezeten", zegt Van Ormondt.

Voorraad

Supermarktketen Plus is vorig jaar overgestapt naar de verkoop van konijnenvlees met het Beter Leven Keurmerk, maar gaat daarmee stoppen. "Onze leverancier is het keurmerk kwijtgeraakt", zegt een woordvoerder. "Op dit moment maken wij onze voorraad op en daarna hebben wij geen konijnenvlees meer."

Jan Linders lijkt daarmee de enige keten die wel kooikonijnen blijft verkopen. Volgens Wakker Dier doet de keten dat omdat er veel vraag is naar konijnenvlees in Limburg en er onvoldoende aanbod is. Het lukte niet om van Jan Linders zelf een reactie te krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl