Mike Mitchell (l) wordt getackeld door Chester Rogers
NOS SportAangepast

Compensatieregeling kan NFL een miljard kosten

Het Amerikaanse hooggerechtshof heeft een compensatieregeling bekrachtigd, waarmee oud-spelers uit de NFL in aanmerking komen voor schadevergoeding voor hersenbeschadiging opgelopen als gevolg van de sport. Met de compensatieregeling zou een totaalbedrag van meer dan een miljard dollar gemoeid kunnen zijn.

Al in 2013 kwamen oud-spelers en de koepelorganisatie van het professionele American Football, de NFL, een compensatieregeling overeen. Dat akkoord ging enkele oud-spelers echter nog niet ver genoeg, met als gevolg dat zij naar het hooggerechtshof stapten. Het hooggerechtshof heeft nu echter de afspraak uit 2013 bekrachtigd.

Onvoldoende maatregelen

Met de uitspraak komt een einde aan een jaren durend juridisch gevecht tussen oud-footballspelers en de NFL. De zaak werd aan het rollen gebracht toen oud-spelers stelden dat het extreem hoge percentage Alzheimer-patienten onder ex-NFL-spelers te wijten is aan de vele klappen tegen hun hoofd gedurende hun actieve carrière. De spelers beweerden dat de NFL onvoldoende maatregelen had genomen om de sport veiliger te maken en bovendien de spelers onvoldoende had gewaarschuwd voor de risico's.

Onderzoek heeft aangetoond dat niet alleen Alzheimer uitzonderlijk veel voorkomt onder vroegere NFL-spelers, maar ook dat andere hersenziekten en -aandoeningen veel vaker op latere leeftijd optreden bij spelers die professioneel football hebben gespeeld.

De lichamelijke schade die spelers opliepen tijdens hun loopbaan werd bij veel clubs slechts summier, of soms zelfs in het geheel niet, vastgelegd in dossiers. Volgens de New York Times werden hersenschuddingen door teamartsen en het onderzoeksteam van de NFL genegeerd.

Regeling 65 jaar geldig

Na tal van rechtzaken kwamen de oud-spelers en de NFL in 2013 een compensatieregeling overeen. Aanvankelijk wilde de NFL 765 miljoen dollar vrijmaken voor de regeling, later werd die limiet weggenomen. Volgens advocaten kan het totaal aan compensaties oplopen tot boven een miljard dollar. Advocaten hebben nu al circa twintigduizend oud-footballspelers aangemeld voor de regeling. De regeling is de komende 65 jaar geldig.

Cruciaal is dat de oud-spelers geen bewijs hoeven te leveren dat de schade is ontstaan tijdens hun profcarrière. Dat de NFL daarmee instemt, heeft volgens ingewijden als reden dat spelers zodoende niet hoeven te getuigen in de rechtzaal en daarmee het imago van de sport verder zouden schaden.

Het American Football is niet de enige sport waar schadevergoeding een heikel thema is. Ook binnen het Noord-Amerikaanse professionele ijshockey zijn oud-spelers en koepelorganisatie NHL al vele jaren in onderhandeling over een compensatieregeling voor fysieke schade die op latere leeftijd zou optreden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl