Renate Künast
NOS NieuwsAangepast

Duitse politici: nepnieuws moet strafbaar worden

Het maken van nepnieuws moet bestraft kunnen worden. Dat vindt een toenemend aantal Duitse politici. "Zeker als het om doelgerichte desinformatiecampagnes gaat, moeten daar hoge straffen op komen te staan", zegt Ansgar Heveling van de CDU. Hij pleit voor een aanpassing en verscherping van de wetten die er nu al zijn tegen smaad en laster.

Het probleem hierbij is dat de makers van de berichten moeilijk op te sporen zijn. Dat erkent ook Heveling. "Maar het moet eerst strafbaar worden, anders kan de openbaar aanklager niet eens een onderzoek beginnen." Een andere CDU-politicus stelt in de Rheinische Post voor dat er een soort opsporingsdienst komt, die de makers ontmaskert.

Afghaanse vluchteling

De oproep komt daags nadat een Duits parlementslid van de partij Die Grüne, Renate Künast, aangifte heeft gedaan van laster, omdat er een nepquote van haar op internet verscheen.

Künast zou in de Süddeutsche Zeitung hebben gezegd dat de Afghaanse vluchteling die vastzit op verdenking van de moord op een jonge vrouw in Freiburg desondanks opgevangen en verzorgd moet worden. Dat bericht leidde vooral op rechtse sociale media tot veel ophef.

De politica stelde meteen dat het om een nepcitaat ging en heeft aangifte gedaan van smaad. Ook de Süddeutsche Zeitung zegt dat dit citaat nooit in de krant heeft gestaan. "Ik vind dat we ons hiertegen moeten weren. Dat we zeggen: dit pikken we niet."

Rep en roer

Künast wil vooral in actie komen omdat dit volgens haar een goed voorbeeld is van wat er tijdens de Amerikaanse verkiezingen ook gebeurde. “Nieuws en citaten worden gewoon verzonnen en iedereen reageert daar weer op en is in rep en roer. Zo worden meningen gemanipuleerd en mensen onder druk gezet."

Wie erachter zit, is ook nu moeilijk te achterhalen. Künast nam wel meteen contact op met Facebook om het bericht te blokkeren. Dat ging enorm moeizaam. Pas na drie dagen werd het weggehaald. “Facebook moet beslissen aan welke kant ze staan: aan de kant van democratie, waar er grondrechten gelden, en nieuws niet verzonnen wordt. Of kies je voor de andere kant.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl