NOS NieuwsAangepast

Minder teken in gebieden met vossen en andere roofdieren

Roofdieren als vossen en steenmarters kunnen het aantal teken terugdringen. Dat zegt ecoloog Tim Hofmeester in de Volkskrant. Hij promoveerde vorige week op zijn onderzoek naar de teek.

Tot nog toe werd aangenomen dat roofdieren juist een belangrijke rol spelen bij de verspreiding van teken. Hofmeester heeft ontdekt dat dit niet klopt. De meeste teken zitten volgens hem in gebieden waar geen vossen, steenmarters en boommarters zitten.

De larven van de teek zitten vaak op muizen. In gebieden met veel roofdieren durven de muizen zich minder vaak te verplaatsen. Daardoor komen ze ook op minder plekken waar ze de larven kunnen oplopen.

Ziekte van Lyme

Hofmeester ontdekte verder dat de teken in gebieden met veel herten minder vaak de ziekte van Lyme overbrengen. De belangrijkste oorzaak hiervoor is dat de herten immuun zijn voor de bacteriën die de ziekte overbrengen.

Jaarlijks lopen in Nederland zo'n 25.000 mensen een tekenbeet op. Ongeveer 10 procent wordt besmet met de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl