Wojciech Majer laat zijn pistool, het afscheidscadeau voor zijn pensioen, zien
NOS NieuwsAangepast

'Ik heb Polen alles gegeven en nu ben ik de schurk'

  • Judith van de Hulsbeek

    Correspondent Duitsland

  • Judith van de Hulsbeek

    Correspondent Duitsland

Ruim 30.000 Polen die voor 1990 bij het 'veiligheidsapparaat' van het communistische regime hebben gewerkt, lopen het risico dat ze een groot deel van hun pensioen verliezen. Het Poolse parlement stemt vandaag over een wet om deze pensioenen terug te brengen tot een maximum van 500 euro bruto per maand.

"We herstellen de sociale gerechtigheid", zei premier Beata Szydlo onlangs over de plannen.

Iedereen die een uniform aan had wordt gepakt.

Wojciech Majer

De getroffenen noemen het een heksenjacht. Volgens hen raakt het vooral Polen die niks met de misdaden of onderdrukking van het communistisch regime te maken hebben gehad.

"Iedereen die een uniform aan had wordt gepakt, zelfs brandweermannen", zegt de 51-jarige Wojciech Majer. Als de wet wordt aangenomen, wordt ook zijn pensioen van 1500 euro naar 350 euro bruto per maand verlaagd.

Gevoelige gegevens

Majer was 31 jaar lang terreurbestrijder bij het Poolse ministerie van Binnenlandse Zaken. Zijn carrière begon in 1987, twee jaar voor de val van het communisme, in de kelders van het ministerie, als gegevensverwerker.

"Maar", zegt hij, "Ik heb geen gevoelige gegevens gezien. Ik was verantwoordelijk voor het onderhoud de computers, die toen nog zo groot waren als mijn keuken nu."

Schurk

Majer voelt zich verraden, afgedankt. Als terreurbestrijder heeft hij naar eigen zeggen zijn leven meerdere keren in de waagschaal gesteld.

"Ik ben in vuurgevechten verwikkeld geweest, ben uit helikopters gesprongen, heb gijzelaars bevrijd, maffiosi aangepakt. Het merendeel van mijn werkende leven heb ik gegeven aan het beschermen van Polen en door die twee jaar aan het bureau word ik nu als schurk weggezet."

Majer begrijpt dat het oneerlijk is als voormalig onderdrukkers hogere pensioenen zouden krijgen dan degenen die ze onderdrukten, maar volgens de oud-agent zijn collega's die iets op hun kerfstok hadden allang gestraft, ontslagen of opgepakt. Ook in 2010 zijn nog eens tienduizenden mensen die bij de geheime inlichtingendienst SD hebben gewerkt, gekort in hun pensioen.

Majer is pas 51 en is sinds februari dit jaar met pensioen. Met 1500 euro per maand heeft hij een riant pensioen voor Poolse begrippen, waar een modaal inkomen rond de 500 euro per maand ligt. Maar dat is terecht, zegt Majer. Hij ziet het als tegemoetkoming voor het zware werk dat hij heeft gedaan. "In andere landen worden mensen zoals ik als held gezien, hier ben ik een boef."

Gevaar

Hij ziet ook een gevaar in wat de Poolse regering nu doet. De Polen die worden gekort zijn veelal mensen die toegang hebben gehad tot gevoelige informatie. "Als je ze hun inkomstenbron afpakt, wie weet waar ze dan met die informatie naar toe gaan?", vraagt hij zich dreigend af.

Verwacht wordt dat het parlement de wet vandaag aanneemt. Maar voor Majer is de strijd nog lang niet gestreden. "We zullen ertegen blijven vechten tot aan het Europese Hof."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl