Rex Tillerson AFP

Exxon Mobil-topman Rex Tillerson wordt voorgedragen als minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten. Tillerson werd al een paar dagen gezien als belangrijkste kanshebber.

Donald Trump zegt in een verklaring dat Tillersons vasthoudendheid, brede ervaring en diepgaande kennis van de geopolitiek hem tot een uitstekende keuze maken. De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken zal zich voornamelijk richten op stabiliteit in de regio en focussen op de nationale veiligheidsbelangen van de VS, zegt Trump.

Tillerson (64) werkt al veertig jaar bij oliebedrijf Exxon Mobil. Het is bekend dat hij goede banden onderhoudt met de Russische president Poetin; volgens critici zijn die banden te innig. Onder leiding van Tillerson heeft Exxon samenwerking gezocht met het Russische oliebedrijf Rosneft om toegang te krijgen tot olievelden in het Noordpoolgebied. In 2013 kreeg Tillerson een belangrijke vriendschapsonderscheiding van Moskou.

Zorgen

Dit weekend zei de invloedrijke Republikeinse senator John McCain dat de relatie van Tillerson met Poetin hem zorgen baart. McCain kondigde aan vragen te zullen stellen als Tillerson aan het Congres wordt voorgedragen.

Andere namen die werden genoemd als Trumps minister van Buitenlandse Zaken waren oud-burgemeester van New York Rudy Giuliani en Mitt Romney, de Republikeinse presidentskandidaat die Trump in de campagne uitmaakte voor oplichter. Romney liet via Twitter weten dat hij geen minister wordt.

STER reclame