ANP
NOS NieuwsAangepast

'Huisarrest overlast gevende asielzoekers tijdens Oud en Nieuw'

Asielzoekers die vaak overlast hebben veroorzaakt, moeten rond de jaarwisseling binnen blijven. Staatssecretaris Dijkhoff zei in het NPO Radio1-programma Dit is de Dag dat hij deze mensen huisarrest wil opleggen. Hij heeft daarover vandaag gesproken met burgemeesters.

Dijkhoff benadrukte dat de maatregel samen met het plaatselijke gezag moet worden gehandhaafd. "Het COA, de burgemeester en de politie weten wie daarvoor in aanmerking komt." De staatssecretaris wil de burgemeesters zoveel mogelijk bijstaan.

Noodklok

De Groningse burgemeester Den Oudsten luidde onlangs de noodklok over asielzoekers uit 'veilige landen' die in Nederland misdrijven plegen. Dijkhoff zei toen dat hij asielzoekers uit landen als Marokko en Algerije wil ontmoedigen om naar Nederland te komen en dat hij hen versneld wil uitzetten.

Volgens de staatssecretaris zijn dit jaar tot nu toe ruim 22.000 vreemdelingen vertrokken die niet in Nederland mochten blijven. Onder hen zijn zo'n 1350 Marokkanen en Algerijnen; alleen in de maand november waren dat er al 350. Er kwamen dit jaar tot nu toe zo'n 28.000 asielzoekers het land binnen.

Eerder vandaag werd bekend dat de politie van Keulen bij de jaarwisseling 1500 agenten inzet om te voorkomen dat vrouwelijke feestvierders opnieuw door mannen worden belaagd, zoals afgelopen Oud en Nieuw gebeurde. De politie in Keulen had na de jaarwisseling 333 verdachten in beeld, vooral van Marokkaanse, Algerijnse en Iraakse afkomst. Uiteindelijk werden er maar 24 mensen veroordeeld; veel zaken werden stopgezet vanwege gebrek aan bewijs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl