Als het aan Shell ligt komen er veel meer windmolenparken in Nederland

Shell wil nog veel meer windparken aanleggen

Shell wil de komende jaren veel meer windparken aanleggen. Het tempo waarin dat nu gebeurt, ligt volgens het olieconcern nog veel te laag. Dat zegt Marjan van Loon, directeur van Shell Nederland.

Shell heeft samen met Eneco, offshorebedrijf Van Oord en een dochterbedrijf van Mitsubishi de aanbesteding gewonnen om een windmolenpark te gaan bouwen in de Noordzee. Minister Kamp maakte dat bekend.

"Wind op zee is voor Nederland heel belangrijk als fundament voor de hele energietransitie", reageert Shell-directeur Van Loon. "Dus wij zijn er voorstander van om wind op zee op te schalen en veel meer windparken neer te zetten. Wind op zee kan nog veel meer en daar zijn wij zeker supporter van".

Aandeelhouders

Grote aandeelhouders zoals pensioenfondsen en andere aandeelhouders dringen al langer aan op een groener gezicht voor Shell. In andere delen van de wereld doet Shell dat bijvoorbeeld met biobrandstoffen, in Duitsland is Shell bezig met waterstof en in Nederland wil het concern zich nadrukkelijker profileren met windenergie.

Minister Kamp hield voor dit windmolenpark rekening met een maximum subsidie van bijna 12 cent per kilowattuur. Shell en zijn partners doen het nu voor bijna 5,5 cent per kilowattuur. De vraag is of Shell hier geld mee gaat verdienen, of dat het een investering is om mee te kunnen doen met groene vormen van energieopwekking.

Veel leren

"Ons bod is een gezond, zakelijk bod omdat we geloven in windenergie", reageert Van Loon. "Wij doen alleen aan gezonde business-beslissingen en we zijn blij dat we deze gewonnen hebben".

Shell stelt financiële middelen en ingenieurs ter beschikking voor het project, en hoopt daarbij veel te leren van andermans technologie, aldus Van Loon. "We hebben ons huiswerk goed gedaan en dit jaar heel hard gewerkt om de bouw van windparken op zee beter te begrijpen. En ook van dit windpark op deze schaal gaan we zeker veel leren en daarmee kunnen we ons verder ontwikkelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl