EPA
NOS NieuwsAangepast

Voor het eerst Srebrenica-proces in Servië

In Servië staan voor het eerst verdachten terecht voor de massamoord in 1995 in de Bosnische plaats Srebrenica. Acht voormalige politieagenten moeten zich verantwoorden voor hun rol bij de moord op honderden mannen en jongens in een pakhuis. Zij riskeren een gevangenisstraf van twintig jaar.

De acht waren in 1995 lid van een Bosnisch-Servische politie-eenheid in Kravica. Dat lag op de vluchtroute van mannen die na de val van Srebrenica, op 11 juli 1995, de bergen introkken om naar veilig gebied te vluchten. De politie van Kravica ving hen op en sloot hen op in een pakhuis.

Machinegeweren en granaten

Volgens de aanklager gaf commandant Nedeljko Milidragovic zijn manschappen de opdracht dat niemand het pakhuis levend mocht verlaten. Het moorden met machinegeweren en granaten duurde de hele nacht.

Na de oorlog vestigden zich acht agenten, onder wie Milidragovic, zich in Servië. Daar waanden zij zich veilig, omdat justitie in Servië niet samenwerkte met collega's uit Bosnië en Herzegovina. Dat veranderde in maart vorig jaar. De acht werden enkele maanden later opgepakt.

De voormalige Servische procureur voor oorlogsmisdaden, Vladimir Vukcevic noemt het proces erg belangrijk, "omdat Servië zijn verleden onder ogen moet zien. Als dat niet gebeurt is verzoening met de Bosniërs niet mogelijk", zei hij tegen persbureau AFP.

Reuters
Ratko Mladic

Het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag heeft veertien verdachten veroordeeld voor hun aandeel in de moord op 8000 mannen en jongens uit Srebrenica. De voormalige Bosnisch-Servische generaal Mladic hoorde vorige week levenslang tegen zich eisen.

Srebrenica was een moslimenclave in Bosnisch-Servisch gebied dat door de troepen van Mladic werd belegerd. De plaats werd verdedigd door lichtbewapende Nederlandse VN-militairen. Zij waren niet opgewassen tegen de overmacht, toen Mladic aanviel. Duizenden moslimmannen vluchtten de bergen in. Slechts een klein deel bereikte veilig gebied.

De zitting in Belgrado werd meteen na het begin geschorst. De verdachten hebben de drie rechters gewraakt. Of zij worden vervangen, wordt morgen bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl