EPA
NOS NieuwsAangepast

1500 agenten op de been in Keulen bij jaarwisseling

De politie van Keulen zet bij de jaarwisseling 1500 agenten in om te voorkomen dat vrouwelijke feestvierders opnieuw door mannen worden belaagd. Vorig jaar werden vrouwen, met name in het gebied rond het centraal station, massaal aangerand en bestolen.

De daders waren groepen mannen die hun slachtoffers eerst insloten. Met slechts 140 agenten op de been kon de politie daar niets tegen doen.

Behalve 1500 agenten zetten de autoriteiten bij de komende jaarwisseling ook nog 600 ambtenaren en particuliere beveiligers in. Correspondent Jeroen Wollaars: "Ze willen echt laten zien: wij kunnen de meisjes, vrouwen en jongens die daar feest willen vieren, beschermen."

Camera's

Daarnaast zijn er andere maatregelen genomen. Rond het station komen grote lichtmasten te staan en worden extra videocamera's geplaatst. Ook monitoren politiemedewerkers nu al sociale media als Facebook en Twitter. "Wij willen weten hoe de stemming is", zei een woordvoerder tegen Focus.

Rondom de Domkerk, die naast het station staat, is het afsteken van vuurwerk verboden. Op het Domplein komt een show van lichtkunstenaar Philipp Geist. "Het beste antwoord op de verschrikkingen van vorig jaar is om met een positieve kunstuiting nieuwe beelden te ontwikkelen", zei hij bij de presentatie van zijn plannen, vorige maand.

AFP
De menigte bij het station van Keulen op Oudjaarsavond 2015

De politie en autoriteiten van Keulen kregen vorig jaar veel kritiek, omdat ze de controle in het centrum van de stad volledig kwijt waren. Zo'n 1200 vrouwen deden aangifte. Meer dan 500 zeiden dat ze waren aangerand of verkracht.

De politie had 333 verdachten in beeld, vooral van Marokkaanse, Algerijnse en Iraakse afkomst. Het bleek uiterst moeilijk om het bewijs rond te krijgen. Tot nu toe zijn 24 mannen veroordeeld.

Ook elders in Duitsland bleken vrouwen te zijn aangerand, onder andere in Hamburg. Ook daar zal de politie extra personeel op de been brengen, verwacht correspondent Jeroen Wollaars.

EPA
Ongeregeldheden op het stationsplein in Keulen tijdens de jaarwisseling

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl