ANP
NOS NieuwsAangepast

Philips verkoopt lichtdochter Lumileds voor 1,4 miljard euro

Philips verkoopt voor naar schatting 1,4 miljard euro het meerderheidsbelang in dochterbedrijf Lumileds aan de Amerikaanse investeringsmaatschappij Apollo Global Management. De verkoop wordt in de eerste helft van 2017 afgerond.

De verkoop van de producent van losse verlichtingscomponenten voor auto's, smartphones en televisies past in de strategie van Philips om zich toe te leggen op gezondheidstechnologie. De andere lichtdivisie (Lighting), ontwerper en maker van verlichtingssystemen, werd om dezelfde reden afgesplitst en in mei naar de beurs gebracht..

Philips behoudt een belang van 20 procent in Lumileds voor een periode van zeker drie jaar.

Gevoelig

De verkoop levert wel bijna de helft minder op dan bij de eerdere verkooppoging aan de Chinese investeerder Go Scale Capital. Philips bereikte in 2014 een deal voor 2,8 miljard dollar met de Chinezen, maar de Amerikaanse overheid wilde geen toestemming voor de verkoop geven.

Een belangrijk deel van de activiteiten van Lumileds zit in de VS en wordt door de Amerikanen gezien als technologisch gevoelig. Het bedrijf telt 9000 werknemers en had in 2015 een omzet van 2 miljard dollar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl