Een man legt bloemen bij het voetbalstadion waar zaterdag bij een aanslag tientallen politiemannen werden gedood
NOS NieuwsAangepast

Dodental aanslag Istanbul loopt op, Koerdische partijleden opgepakt

Het dodental van de aanslag van zaterdag bij een voetbalstadion in Istanbul is opgelopen tot 44. Onder de doden zijn 36 leden van de oproerpolitie. Ongeveer 150 mensen raakten gewond.

De Turkse politie pakte vandaag zeker 235 leden op van de pro-Koerdische oppositiepartij HDP. Ze worden ervan verdacht banden te hebben met de Koerdische terreurorganisatie PKK, meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu. De politieactie volgde nadat de militante Koerdische beweging TAK de aanslag had opgeëist. De TAK is een afsplitsing van de PKK.

Een groot deel van de verdachte HDP-functionarissen werd opgepakt in Istanbul en Ankara. Andere aanhoudingen gebeurden vooral in het zuiden van Turkije. Onder de gearresteerden zijn enkele regionale leiders van de partij.

Afgelopen nacht, enkele uren na de verklaring van de TAK, voerden Turkse gevechtsvliegtuigen luchtaanvallen uit op Koerdische doelen in het noorden van Irak. Volgens het Turkse leger is daarbij een PKK-hoofdkwartier vernietigd.

Onderdrukt

Het conflict tussen de PKK en Turkije duurt al tientallen jaren. De PKK strijdt tegen wat zij noemt de onderdrukking van Koerden door de Turkse staat. Het geweld kwam het afgelopen jaar tot een hoogtepunt. De afgelopen decennia kwamen aan weerszijden naar schatting 40.000 mensen om het leven, van wie 8000 dit jaar.

De Turkse autoriteiten beschuldigen HDP-leden er regelmatig van een verlengstuk van de PKK te zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl