NOS NieuwsAangepast

Dit was het weekend: aanslag in Istanbul, Nobelfeest en Badr Hari

Heb je om een of andere reden geen nieuws gevolgd dit weekend? Wij hebben de opvallendste verhalen op een rij gezet.

Bij een dubbele bomaanslag in Istanbul komen zeker 38 mensen om het leven. Onder de doden zijn 30 politiemensen. 155 mensen raken gewond.

Twee bommen ontploffen vlak na elkaar in de buurt van het stadion van voetbalclub Besiktas. De verantwoordelijkheid voor de aanslag wordt opgeëist door de militante Koerdische beweging TAK, een afsplitsingsbeweging van de PKK.

De Turkse premier Yildirim ging er eerder van uit dat de PKK verantwoordelijk was voor de aanslag. Er zijn dertien mensen opgepakt. In het land is een dag van rouw afgekondigd.

Hulpverleners op de plek waar gisteravond twee bommen afgingen

Grote schrik op de A9. Een constructie met matrixborden valt tijdens werkzaamheden op de weg. Een 40-jarige vrouw uit Weesp komt om het leven. Eén persoon raakt gewond. Tijdens het werk zou er tegen de constructie zijn aangereden, waardoor het omviel.

Verkeersportaal valt op auto op A9

In Nigeria komen tientallen mensen om het leven als een kerk instort in de stad Uyo. Verschillende media spreken van ongeveer zestig doden. De dienst wordt extra druk bezocht omdat een geestelijke tot bisschop gewijd zou worden. De hulpdiensten vrezen dat er nog veel slachtoffers onder het puin liggen en dat het dodental stijgt.

Veel doden na instorten kerk Nigeria

In het noordoosten van Nigeria ​blazen twee meisjes van nog geen 10 jaar oud zich op bij een markt. Hoeveel slachtoffers er zijn gevallen is niet duidelijk. De meisjes, die mogelijk gedwongen zijn door terreurorganisatie Boko Haram, zijn dood.

De markt waar de meisjes zich opbliezen

Iedereen op zijn paasbest en hele mooie woorden. Het is feest in Stockholm, want de Nobelprijzen worden uitgereikt. Onder anderen aan de Nederlandse hoogleraar Ben Feringa. Hij is er emotioneel onder.

Eerder vertelt Feringa al over de bijzondere dag die hem te wachten staat. Zijn drie dochters genieten met volle teugen.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Redacteur Lambert Teuwissen duikt in de geschiedenis van een aantal bekende winnaars. En wat blijkt, achter de goudplakken zitten soms bijzondere verhalen. Zoals bij de medaille van de Nederlander Peter Debye, directeur van het Kaiser-Wilhelm-Instituut voor Natuurkunde in Berlijn. Lees hier het verhaal hoe de prijs werd meegesmokkeld in ondergoed, in een wandelwagen en zelfs in een babyluier.

Verloren gewaande Nobelprijs-medaille teruggevonden

Er wordt hevig gevochten om de Syrische stad Palmyra. Syrische regeringstroepen en strijders van IS melden om beurten dat ze de stad in handen hebben.

Strijders van IS trekken zaterdag de stad in, maar worden later weer verjaagd door bombardementen van de Russische luchtmacht, die meevecht met Syrië.

In maart werd IS na een jaar verjaagd uit Palmyra. Veel oudheden in de stad zijn door IS vernield of beschadigd.

Syrische regeringstroepen en IS strijden om Palmyra

Niet alleen in Syrië, maar ook in Jemen wordt het leven bemoeilijkt door de oorlog. Er is een tekort aan water en eten. De armoede neemt toe en ziekenhuizen zijn verwoest. De NOS heeft contact met inwoners van het land. Layla uit de hoofdstad Sanaa vertelt over haar angsten en de onzekere toekomst.

Kickboksers Badr Hari en Rico Verhoeven staan in het Duitse Oberhausen tegenover elkaar in de ring. Lang duurt het prestigieuze duel niet: Hari raakt in de tweede ronde geblesseerd aan zijn arm.

Verhoeven zegt na zijn overwinning dat hij niet op deze manier had willen winnen. De twee hebben daarom afgesproken om komend jaar opnieuw samen de ring in te gaan.

Samenvatting Rico Verhoeven vs Badr Hari

Feyenoord is na een 4-0 zege op AZ uitgelopen op Ajax. De Rotterdammers gaan nu alleen aan kop; Ajax verloor in de blessuretijd van FC Twente.

PSV liep in op Ajax door een 1-0 overwinning op Go Ahead Eagles. Ajax en PSV spelen volgende week tegen elkaar in de Amsterdam Arena.

'De lat ligt hoog bij Feyenoord en vandaag tikten we 'm bijna aan'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl