NOS Nieuws

Jacht presidentszoon in Nederland aan de ketting

Nederland houdt een jacht vast van de zoon van de president van Equatoriaal-Guinea. De Ebony Shine is onder politie-escorte van Makkum naar Den Helder gebracht en daar aan de ketting gelegd. Dat is gebeurd op verzoek van het Openbaar Ministerie in Zwitserland.

Het jacht is ruim 75 meter lang en heeft voorzieningen aan boord zoals een hammam, een spa, een kapsalon en een bioscoop. Het zou 100 miljoen dollar hebben gekost, een kleine 95 miljoen euro.

Zeldzame auto's

Ook de Zwitsers hebben vorige maand bezittingen van de zoon van de president, Teodoro Nguema Obiang Mangue, in beslag genomen wegens verdenking van witwassen en wanbeheer. Op de luchthaven van Genève werden elf wagens geconfisqueerd. Volgens het weekblad L’Hebdo waren dat onder meer een Porsche 918 Spyder, een Bugatti Veyron, een McLaren P1, een Lamborghini Veneno Roadster en een Koenigsegg, wagens die in prijs variëren van tegen 1 miljoen tot zeker 5 miljoen euro. Vermoedelijk probeerde Obiang de auto's het land uit te smokkelen.

De Ebony Shine was in Nederland, omdat het schip daar onlangs geheel is gerenoveerd. Het is in 2009 in Makkum gebouwd door scheepsbouwer Feadship. De koper verkocht het in 2014 aan Teodoro Obiang.

Corruptie en verduistering

Ook in Frankrijk loopt een zaak tegen Obiang, die vice-president van zijn land is. Frankrijk heeft een proces tegen hem aangespannen wegens corruptie, witwassen en verduistering. Equatoriaal-Guinea heeft bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag geprobeerd daarom een zaak te beginnen tegen de Franse staat. Volgens Equatoriaal-Guinea geniet de vice-president immuniteit. Het Gerechtshof ging daar niet in mee; het proces tegen Obiang begint op 2 januari.

Frankrijk wilde ook beslag leggen op een appartement van de vice-president in Parijs. Obiang zegt daarvan dat het als ambassade van Equatoriaal-Guinea werd gebruikt. Frankrijk heeft niet kunnen aantonen dat dat niet zo is en daarmee heeft het pand diplomatieke onschendbaarheid. Obiang zegt dat ook het jacht en de luxe wagens niet van hem zijn, maar van de regering van zijn land, schrijft L’Hebdo.

Dollar per dag

Equatoriaal-Guinea is een oliestaatje aan de westkust van Midden-Afrika met zo'n 750.000 inwoners. President Teodoro Obiang Nguema Mbasogo kwam er na een staatsgreep in 1979 aan de macht. Zijn huishouden wordt uit de olie-opbrengsten bekostigd, maar volgens L'Hebdo leeft 60 procent van de bevolking van minder dan één dollar per dag en sterft één op de tien kinderen vóór het vijfde levensjaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl