Politiewagens en ambulances bij de markt vlak na de aanslag
NOS NieuwsAangepast

Twee kleine meisjes plegen zelfmoordaanslag in Nigeria

Twee kinderen van nog geen 10 jaar oud hebben bij een markt in een stad in het noordoosten van Nigeria een zelfmoordaanslag gepleegd. Volgens getuigen bliezen de meisjes zich op nadat een beveiligingsmedewerker ze had tegengehouden bij de ingang van de markt in Maiduguri.

Hoeveel slachtoffers de meisjes hebben gemaakt, is nog niet duidelijk. Sommige media spreken over een dode, andere media hebben het over drie doden. Zeker zeventien mensen raakten gewond.

Twee kleine meisjes plegen aanslag in Nigeria

De beveiligingsmedewerker zegt tegen persbureau AP dat de jonge meisjes zich vreemd gedroegen. Ze reageerden niet toen hij ze in een aantal lokale talen en in het Engels aansprak. Hij stuurde ze weg en even later ontploften de explosieven op hun lichamen.

Seksslaaf en kindsoldaat

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist, maar de autoriteiten gaan ervan uit dat Boko Haram erachter zit. Die terreurorganisatie heeft de afgelopen jaren duizenden kinderen ontvoerd. Meisjes worden vaak misbruikt als seksslaaf of gedwongen om zelfmoordaanslagen te plegen. Jongens worden ingezet als kindsoldaat.

Maiduguri is de stad waar Boko Haram in 2002 werd opgericht. De terreurgroep streeft ernaar om van Nigeria een streng-islamitische staat te maken. In de stad zijn veel aanslagen gepleegd, ook op de markt waar de meisjes zich hebben opgeblazen. De wegen naar de markt waren de afgelopen jaren vanwege terreurdreiging afgesloten. Een paar weken geleden werd die maatregel opgeheven.

Het is de tweede aanslag op een markt in een paar dagen. Vrijdag kwamen bijna zestig mensen om het leven bij een zelfmoordaanslag door twee vrouwen in Madagali. Dat ligt 150 kilometer ten zuidoosten van Maiduguri.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl