Militante Koerden TAK claimen verantwoordelijkheid aanslag Istanbul

Aangepast
AFP

De dubbele bomaanslag gisteravond in Istanbul, waarbij 38 mensen om het leven kwamen en 155 anderen gewond raakten, is opgeëist door de militante Koerdische beweging TAK. 

Bij de aanslagen kwamen twee leden van TAK om, schrijft de afsplitsingsbeweging van de Koerdische PKK op zijn website. Met zijn acties wil de groep niet het volk raken maar de Turkse veiligheidstroepen. TAK pleegde eerder aanslagen in Istanbul en Ankara

De Turkse premier Yildirim ging er eerder van uit dat de PKK verantwoordelijk was voor de aanslag. "Het wordt nog onderzocht, maar dit is vrijwel zeker het werk van de PKK", zei Yildirim. Er zijn dertien mensen opgepakt.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Beveiligingsbeelden explosies Istanbul

Het conflict tussen de PKK en Turkije speelt al jaren, maar niet eerder was het geweld zo hevig als in 2016. De PKK strijdt naar eigen zeggen tegen onderdrukking door de Turkse staat en schuwt daarbij geen geweld. De Koerdische beweging staat in de VS, de EU en in Turkije zelf op de lijst van terreurorganisaties.

Er kwamen de afgelopen decennia aan weerszijden naar schatting 40.000 mensen om het leven, waarvan 8000 dit jaar.

Politie doelwit

Gisteravond ontplofte een autobom in de buurt van het stadion van de voetbalclub Besiktas. Kort daarop blies een zelfmoordterrorist zich op. Het doelwit was waarschijnlijk een bus van de oproerpolitie. De meeste doden, 30, zijn agenten. 

Het bloedbad deed zich enkele uren na een thuiswedstrijd van Besiktas voor. De supporters hadden het stadion al verlaten.

STER Reclame