Treinforens moet nieuwe vertrektijden leren kennen

time icon Aangepast
ANP

Vandaag krijgt de treinreiziger te maken met grote veranderingen. De nieuwe dienstregeling van de NS gaat in en er gaan nieuwe treinen rijden. Vanaf een groot aantal stations gaan er meer treinen rijden en op een aantal trajecten wordt de reistijd korter. Maar niet overal gaan reizigers erop vooruit.

Ruim 2,5 jaar is de NS bezig geweest met de nieuwe planning. Het zijn de grootste veranderingen sinds 2007 en bijna elke forens krijgt te maken met nieuwe vertrektijden. Zo rijden er meer intercity's tussen Almere en Schiphol en tussen Utrecht en Eindhoven.

Vandaag worden ook vier nieuwe sprinters van het type Flirt in gebruik genomen om de drukte op het spoor op te vangen. De Flirt-sprinters rijden tussen Arnhem - Ede-Wageningen en Den Bosch - Oss. Uiteindelijk gaan er 58 van deze nieuwe sprinters rijden.

joris van de kerkhof
@jorisvdkerkhof
Die nieuwe sprinter van de #ns heet Flirt, ja, en t pronkstuk is verscholen achter Mondriaan kleuren. Een flirtsprinter met een WC.
3 jaar geleden

Er is ook kritiek op de nieuwe dienstregeling. Zo trokken de Zeeuwen eerder deze week al aan de bel: ze zijn op z'n zachtst gezegd niet blij met de nieuwe dienstregeling, waardoor een treinrit van Amsterdam naar Vlissingen 26 minuten langer duurt in vergelijking met vijf jaar geleden. Ook de directe verbinding tussen Zeeland en Schiphol verdwijnt.

De NS ontving ook klachten van reizigers over andere trajecten, zoals het traject Vlissingen - Bergen op Zoom, Alkmaar - Schiphol en over de langere wachttijden op station Den Bosch. Inmiddels heeft de NS de dienstregeling op het traject Alkmaar - Schiphol weer aangepast.

De nadelen van de nieuwe dienstregeling, volgens NS:

- De snellere verbinding tussen Den Haag en Eindhoven heeft gevolgen voor de dienstregeling rond Dordrecht. De doorgaande intercity naar Eindhoven komt daar te vervallen. Als compensatie komt er een keer per uur een intercity naar Breda. Ook rijdt de sprinter Dordrecht - Breda door naar Tilburg en ’s-Hertogenbosch.

- Tussen Almere en Schiphol gaan meer intercity’s rijden, maar de reistijd tussen Utrecht en Almere is tijdelijk in 1 richting 5 minuten langer. Ook kan deze treindienst tijdelijk Utrecht Overvecht niet bedienen.

- Vanuit Venlo en Helmond reist u met een rechtstreekse intercity richting Den Bosch en Utrecht. Terwijl u tussen Venlo en Den Haag voortaan in Eindhoven overstapt.

- De reistijd tussen Vlissingen en Rotterdam wordt 4 tot 6 minuten langer. Dit komt doordat de intercity vanuit Zeeland naar Amsterdam langer in Roosendaal blijft staan. U heeft 10 minuten reistijdwinst richting Breda, Tilburg en verder. 

STER Reclame