AFP
NOS Nieuws

Partij Erdogan dient wetsvoorstel in om grondwet aan te passen

De AK-partij van de Turkse president Erdogan heeft het wetsvoorstel ingediend om de grondwet aan te passen om een presidentieel systeem in te voeren. Als het parlement de voorstellen goedkeurt, wil de regering in mei of juni een referendum houden over de wijzigingen.

In het wetsvoorstel staat dat de president veel meer macht krijgt. Ook zou het dan mogelijk worden voor de president om twee termijnen van 5 jaar te dienen. Erdogan zou dan tot 2029 president kunnen blijven als hij verkiezingen blijft winnen.

Hij zou dan zelf zijn ministers kunnen kiezen en wetten kunnen aanpassen. Ook mag de president volgens de nieuwe grondwet de banden met zijn politieke partij behouden, zodat Erdogan de leiding van de AK-partij weer op zich kan nemen.

Dictatuur

Verder worden in het voorstel onder meer militaire rechtbanken afgeschaft. Ook vervalt de zeggenschap van de nationale veiligheidsraad over de gendarmerie, het legeronderdeel dat politietaken uitvoert. De nieuwe president is dan het hoofd van de uitvoerende macht en opperbevelhebber van het leger, net als de president van de VS.

Oppositiepartijen en andere tegenstanders waarschuwen dat door deze wijzigingen het parlement buitenspel wordt gezet en dat er een dictatuur komt.

Om het wetsvoorstel erdoorheen te krijgen moeten 330 van de 550 parlementsleden ermee instemmen. De AK-partij heeft met 316 zetels niet het benodigde aantal stemmen, maar de partij wordt naar verwachting gesteund door de nationalistische MHP, goed voor 39 zetels.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl