Ireen Wüst bedankt het publiek na haar zege in Thialf ANP

Wüst blij na zege, maar stil over Russische doping

time icon Aangepast

Eindelijk was die daar want Ireen Wüst moest er twee jaar op wachten. De 30-jarige Brabantse won de 1.500 meter bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen. Haar laatste individuele zege in wereldbekerverband? Dat was in Berlijn op 7 december 2014.

Bij de eerste twee wereldbekers in Harbin en Nagano was Wüst absoluut nog niet tevreden. Ze moest genoegen nemen met brons en zilver en sloeg de wereldbeker in Astana over, omdat ze de voorkeur gaf aan een trainingskamp op Lanzarote. "Nu mag je niet te veel klagen. De opening was ik iets te voorzichtig, net als bij de tweede volle ronde. Maar er moeten natuurlijk wel verbeterpuntjes zijn", blijft Wüst kritisch.

De zon op Lanzarote

Een week rust heeft Wüst blijkbaar goedgedaan. "Ja, ik denk het wel. Ik heb goed aan de basis gewerkt. Veel gefietst, ik denk wel een uurtje of twaalf in de zon", vertelt Wüst.

"Deze overwinning had ik wel nodig. Een bevestiging dat je op de goede weg bent. Tweede worden is leuk, maar uiteindelijk telt er maar één plek."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Wüst na overwinning: rust heeft me goed gedaan
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

WADA-rapport 

Wüst wil niet veel loslaten over het WADA-rapport. Vrijdag werd bekend dat er schaatsers, onder wie Olga Fatkoelina, betrokken zijn bij het Russische dopingschandaal. Fatkoelina pakte in Sotsji zilver op de 500 meter, voor Margot Boer. "Ik probeer me er wel van af te sluiten", aldus Wüst. "Maar het doet me wel pijn."

Eigenlijk wil Wüst het nog niet geloven, maar het is toch echt de waarheid. "Ik wilde naïef zijn. Laat ik het daar op houden. Je bent pas schuldig op het moment dat je bent gepakt. Maar de mensen moeten keihard gestraft worden. Als het echt zo is." 

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Wust over het WADA-rapport: schorsen als dit waar is
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

STER Reclame