
Laatste nachttrein (of niet): nog één keer dat gevoel meemaken
Na 115 jaar vertrok gisteravond vanaf Amsterdam Centraal de laatste slaaptrein richting het zuiden van Duitsland en Zwitserland. Door de toenemende concurrentie van goedkope luchtvaartmaatschappijen heeft Deutsche Bahn besloten geen nachtdienstnetwerk meer op te nemen in de nieuwe dienstregeling. Toch hebben spoorfanaten goede hoop dat de nachttrein alsnog terugkeert.
'Reële optie dat de nachttrein terugkomt'
"We zijn met de NS en onze Duitse collega's bezig om ervoor te zorgen dat de nachttrein terugkomt. Dat is ook een reële mogelijkheid", zei een medewerker van reizigersorganisatie Rover. "De Oostenrijkse spoorwegen rijden nu met een nachttrein tot Düsseldorf. Het is niet al te moeilijk om die verbinding door te trekken tot Amsterdam. Ik ben heel hoopvol."
Een collega van NS hield een slag om de arm. "Dit is voorlopig echt de allerlaatste trein die wij rijden. Maar niets is zo veranderlijk als het spoor."
Voor treinliefhebbers was het de laatste rit hoe dan ook een speciaal moment. "Ik was graag meegegaan. Het is de laatste keer, dat maakt het wel apart", zei een NS-machinist die vanwege zijn werk niet mee kon. "Ik werk nu zo'n tien jaar bij het spoor en ken die trein al zo lang. Maar ik moet op mijn standplaats op Amsterdam Centraal blijven, helaas."
Een Nederlandse reiziger ging gisteravond voor de 28ste keer aan boord van de City Night Line, zoals de trein heette. "De eerste keer was in 2004 naar Zürich, maar nu reis ik mee tot Arnhem om voor de allerlaatste keer in Nederland het gevoel mee te maken", zei hij. "Dit type trein rijdt natuurlijk nog wel in het buitenland, maar vanaf Amsterdam is dit echt de laatste keer."
Minder AstraZeneca-vaccins naar EU, tekort treft ook Nederland
Voor de hele EU zijn minder vaccins beschikbaar. Volgens de farmaceut komt dat door productieproblemen in de fabriek in België.
Levenslang en toch op vrije voeten; minister zit met gratie verlenen in zijn maag
Minister Dekker wil bekijken of hij wel de aangewezen persoon is om te beslissen over gratie voor levenslang gestraften.
'In 2009 zagen we vaccineren als militaire operatie, we waren als eerste klaar'
Volgens de luitenant-kolonel die tijdens de Mexicaanse griep het vaccineren leidde, heeft het ministerie haar hulp deze keer afgeslagen.