De laatste nachttrein verlaat Amsterdam Centraal
NOS NieuwsAangepast

Laatste nachttrein (of niet): nog één keer dat gevoel meemaken

Na 115 jaar vertrok gisteravond vanaf Amsterdam Centraal de laatste slaaptrein richting het zuiden van Duitsland en Zwitserland. Door de toenemende concurrentie van goedkope luchtvaartmaatschappijen heeft Deutsche Bahn besloten geen nachtdienstnetwerk meer op te nemen in de nieuwe dienstregeling. Toch hebben spoorfanaten goede hoop dat de nachttrein alsnog terugkeert.

"We zijn met de NS en onze Duitse collega's bezig om ervoor te zorgen dat de nachttrein terugkomt. Dat is ook een reële mogelijkheid", zei een medewerker van reizigersorganisatie Rover. "De Oostenrijkse spoorwegen rijden nu met een nachttrein tot Düsseldorf. Het is niet al te moeilijk om die verbinding door te trekken tot Amsterdam. Ik ben heel hoopvol."

Een collega van NS hield een slag om de arm. "Dit is voorlopig echt de allerlaatste trein die wij rijden. Maar niets is zo veranderlijk als het spoor."

Laatste nachttrein naar Basel vertrokken

Voor treinliefhebbers was het de laatste rit hoe dan ook een speciaal moment. "Ik was graag meegegaan. Het is de laatste keer, dat maakt het wel apart", zei een NS-machinist die vanwege zijn werk niet mee kon. "Ik werk nu zo'n tien jaar bij het spoor en ken die trein al zo lang. Maar ik moet op mijn standplaats op Amsterdam Centraal blijven, helaas."

Een Nederlandse reiziger ging gisteravond voor de 28ste keer aan boord van de City Night Line, zoals de trein heette. "De eerste keer was in 2004 naar Zürich, maar nu reis ik mee tot Arnhem om voor de allerlaatste keer in Nederland het gevoel mee te maken", zei hij. "Dit type trein rijdt natuurlijk nog wel in het buitenland, maar vanaf Amsterdam is dit echt de laatste keer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl