NOS Sport Zwemmen Aangepast

Verbaasde wereldkampioen Puts: ik dacht, wat is dit?

Puts verrast zichzelf met goud: ik dacht, wat is dit?

De verbijstering was af te lezen van het gezicht van Jesse Puts, de kersverse wereldkampioen op de 50 meter vrije slag. In het Canadese Windsor verbaasde hij vriend en vijand door topfavoriet Vladimir Morozov met vierhonderdsten te kloppen. "Ik hoopte wel op een medaille, maar ik had echt niet verwacht dat ik eerste zou worden. Ik dacht: wat is dit?"

Voor de 22-jarige Utrechter betekent de wereldtitel zijn internationale doorbraak. En het is een ontzettende opsteker, terwijl 2016 een baaljaar dreigde te worden. Puts kwam namelijk driehonderdsten tekort om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen. "Dat was heel zuur, maar dat ik het op deze manier recht kan zetten is natuurlijk supermooi. Voorlopig is dit het hoogtepunt van mijn carrière."

Problemen in de series

Puts wist dat hij op het mondiale toneel een bijna foutloze race moest neerzetten om mee te kunnen doen met de beste zwemmers. "Als je een klein foutje maakt, wordt dat finaal afgestraft." 

Dat gebeurde ook bijna in de series. Daar eindigde hij als vijfde, maar hij mocht toch verder vanwege zijn degelijke tijd. Hij ging toen in de fout door een slag te veel te maken bij het aantikken, terwijl hij had moeten uitdrijven. 

Puts bleek een snelle leerling. In de finale had Puts in tegenstelling tot zijn Russische rivaal wel het geduld om uit te drijven en kwam daardoor als beste uit van alle zwemmers. 

Puts wint goud op 50 meter vrije slag

"Het moet gewoon allemaal perfect lopen", zegt Puts, die ondanks de wereldtitel niet wilde spreken van een optimale race. "Het was wel by far mijn beste race op dit toernooi. En dat net op het juiste moment. Ik zat wel nog vijfhonderdsten boven mijn pr, maar in deze omstandigheden was mijn race hoe dan ook top."

Geen zenuwen

De jonge zwemmer was eerder op de dag nog vrij zenuwachtig, omdat de tijden in de series erg dicht bij elkaar lagen. Maar tijdens de race was hij heel koel. "Eerst had ik nog de estafette gedaan en kort daarna moest ik de finale al zwemmen. Er was dus helemaal geen tijd om zenuwachtig te zijn. Ik wilde gewoon racen en ik had zin om het die andere mannen moeilijk te maken. Dat is me wel gelukt."

Huldiging Puts bij WK kortebaan

Puts is pas de derde Nederlander die individueel wereldkampioen wordt bij het zwemmen (kortebaan, langebaan en open water). Maarten van der Weijden (2008, 25 kilometer open water) en de huidige bondscoach Marcel Wouda (1998, 200 meter wisselslag) gingen hem voor. Dat bleef niet onopgemerkt.

STER reclame