Reuters

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties is zeer bezorgd over het lot van honderden Syrische mannen in Aleppo. Hun familie zou al dagen niets meer van ze hebben gehoord nadat ze naar regeringsgebied waren gevlucht. 

De VN vreest dat het Syrische regime wraak neemt op mannen die de opstandelingen hebben gesteund en dat ze worden vastgehouden, gemarteld of geëxecuteerd. Het Syrische leger ontkent dat dit gebeurt.

Of de mannen burgers zijn of strijders is niet helemaal duidelijk, tekent een woordvoerder van de VN-commissaris erbij aan. In de afgelopen dagen zouden duizenden tot tienduizenden mensen Oost-Aleppo zijn ontvlucht, maar dat is niet onafhankelijk te verifiëren. 

Er zijn ook berichten dat mannen gescheiden zouden worden van vrouwen en kinderen als ze gebied bereiken dat onder controle staat van de regering. Om hoeveel mensen het precies gaat, is niet duidelijk.

Rebellen

De VN heeft ook berichten ontvangen dat strijders van twee rebellengroepen hebben geschoten op burgers die wilden vluchten, wat een oorlogsmisdaad is. De rebellen ontkennen dat ze vluchtende burgers hebben tegengehouden.

Ook zijn er berichten dat rebellen burgers zouden hebben ontvoerd en gedood uit wraak. Het gaat dan om burgers die er bij de opstandelingen op aan hadden gedrongen om uit eigen beweging te vertrekken zodat de strijd zou ophouden en meer burgerslachtoffers zouden worden voorkomen. 

Veel vluchtelingen uit Aleppo verdwenen

Wapenstilstand

Van de gisteren door de Russische minister Lavrov aangekondigde eenzijdige wapenstilstand in Oost-Aleppo door het Syrische leger lijkt weinig terecht te komen. Er wordt volgens berichten uit de stad nog steeds hevig gevochten. 

Vandaag zei Lavrov volgens het Duitse persbureau DPA dat hij nooit had gesproken over een volledig staakt-het-vuren en dat er wordt doorgevochten tot alle "bandieten" de stad hebben verlaten. 

Volgens de hulpverlenersorganisatie Witte Helmen in Aleppo zijn bij een luchtaanval 25 mensen om het leven gekomen. Bij aanvallen van de rebellen op regeringswijken zouden acht mensen zijn gedood.

93 procent

Rusland stelt dat het Syrische leger en daaraan gelieerde milities inmiddels 93 procent van het rebellengebied in Aleppo in handen hebben. Naar schatting zitten er nog zo'n 100.000 mensen vast in een steeds kleiner wordend gebied, zegt de woordvoerder van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten. Omdat zoveel mensen zich in een klein gebied bevinden, neemt de kans op een toenemend aantal burgerdoden bij luchtaanvallen toe, zegt een westerse diplomaat.  

De humanitaire situatie in de stad is schrijnend. Er zijn grote tekorten aan voedsel, water, medicijnen en brandstof en er is geen enkel functionerend ziekenhuis.

Kerry in Parijs 

De Amerikaanse minister Kerry van Buitenlandse Zaken is morgen in Parijs om te praten over de situatie in Aleppo. In Genève praten Amerikaanse en Russische experts weer verder over een wapenstilstand. Lavrov zegt dat hij hoopvol is over het bereiken van een akkoord, tenzij de Amerikanen op het laatste moment weer iets nieuws bedenken. Dat was volgens hem de laatste dagen steeds het geval.

Van delen van de binnenstad is weinig meer over AFP

De speciale VN-gezant voor Syrië, Staffan de Mistura, heeft het overleg zeer belangrijk genoemd, omdat volgens hem de slag om Oost-Aleppo in een beslissende fase lijkt beland. Er moet nu volgens hem een oplossing worden gezocht zodat "vernietiging op grote schaal" uitblijft. Voorkomen moet worden dat de slag om het laatste deel van de stad eindigt in een bloedbad, zegt De Mistura. Als alternatief noemde hij het evacueren van burgers en opstandelingen uit dat deel van de stad.

Palmyra

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties nam vandaag een motie aan die oproept tot een bestand in heel Syrië. Ook moeten de belegeringen van burgers worden opgeheven en moeten hulpverleners overal in Syrië toegang krijgen. Verschillende VN-ambassadeurs gaven na de stemming direct toe dat de motie waarschijnlijk weinig aan de situatie op de grond zal veranderen. 

Intussen zijn in andere delen van Syrië ook nog steeds gevechten aan de gang. 49 Syrische militairen zouden bij Palmyra zijn gedood bij een aanval door IS, meldt het Syrisch Observatorium voor de rechten van de Mens. Palmyra werd in maart door het Syrische leger heroverd met Russische militaire ondersteuning. In het noorden van Syrië zou het Turkse leger een aanval hebben geopend op een dorp dat in handen is van IS. 

STER reclame