ANP

Lone wolves, mensen die in hun eentje een aanslag plegen, zijn het grootste gevaar, zeggen terrorisme-experts al maanden. De politie heeft eergisteren een terrorismeverdachte opgepakt in Rotterdam. Het lijkt er vooralsnog op dat de man een eenling was, en geen onderdeel van een terreurnetwerk. Wat kunnen opsporingsdiensten doen tegen deze lone wolves?

Potentieel gevaarlijke eenlingen worden in de gaten gehouden door veiligheidsdiensten, maar dit is vrij ingewikkeld. Autoriteiten kunnen verdachten niet 24 uur per dag in de gaten houden. Dat kost ontzettend veel mankracht. Daarom moet er gekozen worden wie er wel en wie er niet wordt geobserveerd. 

Een andere maatregel is het innemen van paspoorten van terrorismeverdachten. Maar dat leidt tot de vraag: is het juist niet gevaarlijker als een verdachte verder radicaliseert in Nederland? 

Ook worden mensen en gebouwen die risico's lopen extra beveiligd.

De straffen voor iemand die zich bezighoudt met terrorisme zijn hoog. Niet alleen voor mensen die aanslagen plegen, maar ook voor mensen die een aanslag beramen. Het voorbereiden van een aanslag of het deelnemen aan een terroristische training is ook strafbaar.

Grotere dreiging

Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) wordt de dreiging in Nederland groter als het IS-kalifaat valt. Als het kalifaat van IS wordt verslagen, willen waarschijnlijk meer Nederlandse jihadisten terugkeren naar ons land. Een toenemend aantal van hen zal zich vermoedelijk aansluiten bij een binnenlandse jihadbeweging en daarmee de dreiging vergroten.

De NCTV zegt dat het voorstelbaar is dat in Nederland wonende jihadisten gehoor geven aan oproepen om in eigen land aanslagen te plegen. Maar doordat ze grotendeels communiceren via gesloten kanalen is daar nauwelijks zicht op. Wel ziet de NCTV sinds deze zomer meer jihadistische activiteit online. 

Uit onderzoek gedaan tussen 2012 en 2014 bleek dat eenlingen vaker kampen met psychische aandoeningen. Hij of zij heeft vaker moeite met intieme relaties, is niet sociaal en slim en niet stressbestendig.

Arrestaties in Rotterdam

Eerder dit jaar zijn in Rotterdam al drie mannen aangehouden die verdacht werden van het leveren van munitie aan terroristen.

De Franse Anis B. werd in maart gearresteerd op verzoek van Frankrijk. In zijn appartement vond de politie 45 kilo munitie, voornamelijk voor kalasjnikovs. In zijn ouderlijk huis in Frankrijk werden jihadistische video's en handleidingen voor het maken van bommen gevonden.

Daarnaast werden twee Algerijnen aangehouden. Hun vingerafdrukken zaten op de tas met 45 kilo munitie van B. De drie mannen worden verdacht van banden met terroristen die in Molenbeek woonden. Anis B. is inmiddels uitgeleverd aan Frankrijk. 

STER reclame