NOS NieuwsAangepast

Asscher wint lijsttrekkersverkiezing PvdA, Samsom stapt op

Lodewijk Asscher wordt de nieuwe lijsttrekker van de PvdA. De partijleden verkiezen hem boven de huidige PvdA-leider Diederik Samsom. Asscher kreeg 54,5 procent van de stemmen, Samsom 45,5 procent.

Partijvoorzitter Spekman maakte de uitslag van de lijsttrekkersverkiezing bekend op een bijeenkomst in Amsterdam-West. Partijleider Samsom zei in een speech dat het een enorme eer was om partijleider van de PvdA te zijn en dat hij elke dag alles heeft gegeven, maar dat er nu een einde komt aan die periode.

Hij is per direct geen partijleider meer en heeft besloten dat hij naar aanleiding van de uitslag aanstaande maandag ook het fractievoorzitterschap van de PvdA in de Tweede Kamer neerlegt, en tegelijkertijd uit de Kamer gaat. Hij was geëmotioneerd. "Ik was dienstbaar aan een prachtige partij. Het is nu aan anderen. Het ga u goed."

'Veel geschreeuw'

Asscher zei dat hij intens dankbaar is voor het vertrouwen dat de PvdA-leden in hem stellen. Volgens hem is het tijd voor een andere koers. Hij vindt dat er te veel wordt geschreeuwd en te weinig geluisterd. "Er is een meerderheid van de Nederlanders die daar genoeg van heeft."

Hij denkt dat de PvdA kan laten zien dat er iets tegenover de "gure rechtse wind" staat. Hij wil met een sterke PvdA een Nederland bouwen waar iedereen trots op kan zijn.

Peilingen

De PvdA-leden konden tussen 24 november en 8 december digitaal of per post stemmen. De opkomst was 62 procent.

De PvdA staat in de Peilingwijzer op dit moment tussen de 11 en 13 zetels.

De Kamerleden van PvdA komen maandag bij elkaar. Samsom zal dan aankondigen dat hij zich terugtrekt als Kamerlid. De fractie kiest meteen een nieuwe voorzitter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl